Panna Cotta z musem czekoladowym

4.42 (203 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słynny deser w nowoczesnej odsłonie!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Panna cotta:
    100 g śmietanki kremówki 30%
    150 ml mleka
    1-2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki żelatyny (ok. 7 g)
    50 ml zimnej wody

    Mus czekoladowy:
    150 g śmietanki kremówki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g mlecznej czekolady
    1/2 łyżki naturalnego kakao

    Dekoracja:
    kilka kostek startej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.42 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Panna cotta: Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 3 minutki do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści, dobrze wymieszać. Mleko, śmietankę, cukier i cukier waniliowy zagotować prawie do wrzenia. Od razu zdjąć z palnika i wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Gdy masa przestygnie, przelać ją po równo do dwóch szklanek. Schłodzić do całkowitego stężenia.
  • 2. Mus czekoladowy: Zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladę posiekać, po czym przełożyć do jednej metalowej miski. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, przesiane kakao oraz strumyczkiem wlewać ostudzone czekolady. Miksować do uzyskania jednolitego czekoladowego musu. Ważne, by rozpuszczone czekolady były ostudzone, nie mogą być ciepłe. Jeśli obawiacie się, że mus się zwarzyć, można przygotować go w inny bezpieczniejszy sposób: kremówkę wraz z czekoladami rozpuścić w garnuszku lub w kąpieli wodnej. Schłodzić kilka godzin w lodówce, po czym dodać cukier puder oraz kakao i ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje i otrzymamy puszysty mus. Mus wyłożyć na stężałą Pannę Cottę. Wychodzi go sporo jak na dwie porcje, więc nie musicie wykładać do szklaneczek całego :). Wierzch deserków udekorować startą gorzką czekoladą. Smacznego!

Porady

panna cotta, mus czekoladowy, czekolada, deser, przepis_miesiąca1000

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować