Kawowa panna cotta z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii, ja prezentuję ją w wersji z mega intensywnym smakiem kawy i odrobiną bardzo słodkiego musu czekoladowego.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200ml śmietany 30%
    200ml mleka
    1 laska wanilii
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    50ml wrzątku
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka

    Mus czekoladowy:
    100g mlecznej czekolady
    120ml śmietany 30%

    Dekoracja:
    bita śmietana
    1/2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka Panna cotta Kawy

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • 2. Kawę zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia.
  • Kawowa panna cotta z musem czekoladowym 3. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę, kawę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
  • Kawowa panna cotta z musem czekoladowym 4. Mus czekoladowy:
    Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do wystudzenia, a następnie wlać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.
  • Kawowa panna cotta z musem czekoladowym 5. Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i posypać kawą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Mleko Wanilia Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować