Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii, ja prezentuję ją w wersji z mega intensywnym smakiem kawy i odrobiną bardzo słodkiego musu czekoladowego.
Kawowa panna cotta z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2.Kawę zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia.
3.Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę, kawę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
4.Mus czekoladowy:
Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do wystudzenia, a następnie wlać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.
5.Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i posypać kawą.
Komentarze