Kluski ziemniaczane to sycące i niedrogie danie, niezależnie od tego, czy robimy je na słodko, jak np. leniwe, czy wytrawnie, czyli w postaci pysznych kopytek. Co najlepsze, można je jeść przez okrągły rok, nie są to dania sezonowe. Jednak może się zdarzyć, że dobrze znane przepisy po prostu się nam nieco nudzą i mamy ochotę na miłą odmianę. Jeśli wasi domownicy przebąkują, że zjedliby jakieś pyszne nowe kluseczki, mamy dla was świetny przepis na kluski ziemniaczane przyrządzane na patelni. 

Jak zrobić idealne kluski ziemniaczane?

Chociaż każdy z przyjemnością zje kluski ziemniaczane, to nie każdy umie je odpowiednio przygotować. Nierzadko zdarza się, że masa jest zbyt rzadka, kluski się rozpadają albo są twarde. Gotowanie nie jest zawsze prostą sprawą.

Jeśli chcecie uniknąć porażki w kuchni, pamiętajcie o kilku zasadach. I tak, jeżeli kluski, np. kluski szare, rozpadają się podczas gotowania, to znaczy, że dodaliśmy do nich za mało mąki. W przepisach podawana jest zwykle tylko orientacyjna jej ilość, potrzebna do przygotowania tego dania. Sprawdźcie, czy masa ma konsystencję gęstego budyniu – jeśli tak, kluski powinny wyjść idealne. A jeżeli nie chcecie się zastanawiać, jak gotować kluski, wypróbujcie przepis na kluski z patelni. Nie zamienicie ich już na żadne kopytka czy kluski szare. 

Jakie ziemniaki do klusek? 

Jeśli nie chcecie, żeby kluski się rozpadały, ale też nie były zbyt zwarte, wybierzcie do ich przygotowania odpowiedni typ ziemniaków, czyli B lub C. To ziemniaki mączyste. Zawierają dużo skrobi a mniej wody i po dodaniu jajek zachowują odpowiednią konsystencję po ugotowaniu. 

Kluski ziemniaczane z patelni – przepis

Składniki:

  • ok. 500 g ziemniaków

  • 3 łyżki masła

  • 2 jajka 

  • 5 łyżek mąki

  • 1 niecała płaska łyżeczka soli 

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej

  • olej do smażenia

Sposób wykonania: 

  1. Ziemniaki dokładnie umyjcie i gotujcie do miękkości przez ok. 30 minut.
  2. Ugotowane kartofle ostudźcie, obierzcie i obrane przeciśnijcie przez praskę.
  3. Na patelni roztopcie masło i dodajcie je do ziemniaków.
  4. Dodajcie żółtko, mąkę, sól, gałkę muszkatołową i zagniećcie miękkie ciasto.
  5. Z powstałej masy uformujcie wałek o grubości 1,5-2 cm.
  6. Czas na krojenie klusek: krójcie wałki na równe kawałki długości 5 cm. .
  7. Kluski smażcie od razu na patelni partiami  na oleju, do zrumienienia, obracając co jakiś czas. Powinny mieć chrupiącą, twardą skórkę i miękki środek. 

Kluseczki ziemniaczane z patelni możecie podawać samodzielnie, z ulubioną surówką lub okrasą z gęsi czy z boczku i cebulki. Albo z wszystkimi tymi dodatkami, a staną się pełnoprawnym, wspaniałym obiadem.