Zaletą tego przepisu - poza prostotą - jest też możliwość wykorzystania resztek, które zostały wam z wczorajszego obiadu: ugotowanych ziemniaków i mięsa z rosołu. Kluski ziemniaczane z mięsem polubią też farsz z mielonego wołowego lub wieprzowego mięsa, jeśli została wam resztka po robieniu kotletów lub kupiliście za dużo. Nie ma też konieczności dzielenia masy ziemniaczanej czy dodawania skrobi spod ziemniaków. Kluski wyjdą miękkie, ale nie rozgotowane. 

Co to są męcybuły?

Męcybuły są znane szczególnie w województwie świętokrzyskim. Są to kluski ziemniaczane z mięsem, bardzo podobne do znanych w całej Polsce pyz. Regionalny dziennik Echo Dnia podaje, że oryginalna nazwa tych klusek pochodzi od seniorów, którzy męczyli się podczas obiadu z gryzieniem posiłku (bo nie mieli już zębów). W regionie mawiano o takich osobach właśnie per „męcybuła”. Receptura jest sprawdzona - wg niej gotują od lat członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Bodzentyn. 

Jak zrobić kluski ziemniaczane męcybuły?

Farsz zrobicie podobnie, jak nadzienie do pierogów z mięsem. Możecie też wykorzystać do niego część surowej, przyprawionej masy na kotlety mielone. Nadzienie przygotujecie błyskawicznie, podczas gdy ziemniaki jeszcze się gotują lub stygną. Do farszu dodajcie natkę pietruszki. Dzięki temu kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie zbyt rzadkie, dodajcie jeszcze trochę mąki ziemniaczanej - na oko. Obserwujcie podczas wyrabiania, jak zachowują się męcybuły. Jeśli dodacie za dużo mąki, kluski mogą wyjść zbyt twarde. Kluski możecie podawać nie tylko z omastą z cebulki czy boczku, ale również z sosem, np. pieczarkowym - podobnie czasami podaje się kluski śląskie z mięsem

Kluski ziemniaczane z mięsem - przepis

Składniki na kluski:

  • 2 kg ziemniaków
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku 

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego lub ugotowanego mięsa wołowego, drobiowego czy też wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerstwa bułka lub kilka kromek czerstwego białego chleba
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie na mniejsze kawałki i ugotujcie w osolonej wodzie. Odcedźcie i wystudźcie. Jeśli macie gotowe purée, możecie przejść do następnego kroku.
  2. Namoczcie czerstwe pieczywo w wodzie i odciśnijcie.
  3. Cebulę drobno posiekajcie i zeszklijcie ją na patelni. Zestawcie z ognia. 
  4. Zmielcie mięso, dodajcie podsmażoną cebulę, odciśniętą bułkę i natkę. Doprawcie solą i pieprzem, wymieszajcie. 
  5. Utłuczcie ugotowane ziemniaki na purée. Dodajcie mąkę ziemniaczaną, jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie i wyróbcie na gładką masę. 
  6. Podzielcie ciasto na równe części (kluski). Każdą lekko rozpłaszczcie, nałóżcie łyżką mięsny farsz i zalepcie, formując kulkę. Ułóżcie na desce lub płaskim talerzu. 
  7. Zagotujcie osoloną wodę w dużym garnku. Kluski męcybuły wrzucajcie do wody partiami. Gotujcie ok. 9-10 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujcie łyżką cedzakową. 
  8. Podawajcie z okrasą z boczku, masłem i prażoną cebulką lub z surówką.