Kluski można zrobić z różnych produktów. Najbardziej popularne i najmniej wymagające są lane lub kluski łyżką kładzione, na mące pszennej. Nie ma nic lepszego niż takie lane kluski na rosole, choć kluski parmezanowe depczą im po piętach i dodają tej królewskiej zupie jeszcze więcej smaku. Na podium są też kluski leniwe z twarogiem. Wiele osób robi też kluski na bazie innego nabiału i serów, np. na ricotcie. Kluski z mascarpone wpadają do ust same i praktycznie nie wymagają gryzienia.
Jak zrobić idealne kluski na mascarpone?
Mascarpone to idealny serek na kluski. Zawiera on około lub ponad 40% tłuszczu. Tłuszcz w daniach mącznych pomaga wiązać ciasto, a dodatkowo czyni je wyjątkowo delikatnym. Wystarczy pomyśleć np. o ekspresowych babkach na oleju czy naleśnikach na majonezie. Kluski na mascarpone to też znakomita propozycja dla osób, które lubią wszystko, co keto i starają się, by takie dania królowały w ich jadłospisie. W wersji keto mąkę pszenną zamieńcie na inną, o niskiej zawartości węglowodanów, np. na kokosową.
1 kubeczek mascarpone mieszamy z 1 żółtkiem i solą - dla apetycznego koloru, smaku i konsystencji. Najlepsze będą jajka „zerówki” lub wiejskie. Takie mają najsmaczniejsze i najbardziej intensywne w kolorze żółtka. Mokrą mieszankę wystarczy uzupełnić mąką, najlepiej przesianą, by ciasto było jeszcze bardziej puszyste. Mąkę dodawajcie etapami, porcjami. Babcine „ile zabierze” i „na oko” to w tym wypadku najbardziej odpowiednia miara. Ciasto nie może mieć jej zbyt dużo, bo kluski wyjdą twarde. Ok. 100-150 g w zupełności wystarczy.
Gotowe ciasto formujecie, jak chcecie - w spłaszczone wałeczki do pocięcia nożem na kawałki jak kopytka, lub w kawałki o nieregularnym kształcie, ale podobnej wielkości, by wszystkie kluski ugotowały się w tym samym czasie. Możecie też zrobić z nich gnocchi - okrągłe, lekko spłaszczone widelcem kuleczki.
Kluski z mascarpone - przepis
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 1 żółtko
- ok. 100-150 g mąki pszennej
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Dodajcie żółtko do serka mascarpone, sól i wymieszajcie.
- Następnie do mokrej masy porcjami przesiewajcie mąkę. Jednocześnie zacznijcie wyrabiać masę. Gotowa masa powinna być gładka i elastyczna i dawać łatwo się nacisnąć.
- Masę podzielcie na kilka części, uformujcie z niej wałeczki, spłaszczcie i pokrójcie na kawałki o długości 1-2 cm. W razie potrzeby, podczas rolowania ciasta możecie blat podsypać lekko mąką, by ciasto nie przywierało do blatu. Możecie też nabierać po 1 porcji ciasta i formować ją w niewielkie okrągłe kluseczki, jak gnocchi.
- Wstawcie garnek z gorącą wodą. Kluski wrzucajcie do wrzątku. Gotujcie do momentu wypłynięcia na wierzch.
Najlepsze będą na słodko, z cukrem pudrem lub z bułką tartą, oprószone cukrem i cynamonem, ale możecie też podawać je z domowym dżemem, marmoladą lub syropem.
Komentarze