Domowej roboty zakwas z buraków to podstawa m.in. pysznego czerwonego barszczu. Jednak nie tylko do gotowania tradycyjnych potraw warto wykorzystywać ten produkt. Pijcie porcję zakwasu buraczanego z samego rana, żeby pobudzić cały swój układ pokarmowy, a w szczególności jelita do pracy. Najlepiej zacznijcie od niewielkiej ilości, np. odpowiednika małego kieliszka (25 ml), a jeśli wasz organizm będzie dobrze reagował, możecie zwiększać tę dawkę nawet do pełnej szklanki dziennie (250 ml).
Zakwas z buraków - nasz naturalny sprzymierzeniec
Zakwas buraczany powstaje dzięki fermentacji mlekowej buraków. Ten proces sprawia, że kluczowe wartości odżywcze warzyw zostają zachowane, a napój nabiera charakterystycznego kwaskowego smaku i zapachu. Dodatkowo proces kiszenia wzbogaca warzywa w witaminy, antyoksydanty, a także wartościowe bakterie probiotyczne. Kiszonki znakomicie i całkiem naturalnie regulują nasz metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Mają też korzystny wpływ na wygląd zewnętrzny: wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie. Natomiast najważniejsze dobro, jakie płynie z picia zakwasu to zwiększona przyswajalność żelaza. Kiszonki dodają energii i witalności. Zakwas z buraków zawiera:
- witaminy z grupy B
- witaminy: C, A, E oraz K
- kwas foliowy
- wapń
- żelazo
- magnez
- potas
- przeciwutleniacze (betaninę)
Jak zrobić zakwas z buraków, żeby nie spleśniał?
Powodem pleśnienia zakwasu zwykle jest wypłynięcie którejś przyprawy lub kawałka warzywa na wierzch. Dlatego w przygotowywaniu domowego zakwasu tak istotnie jest zadbanie, by nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Sprawdzonym sposobem jest zrobienie zawiniątka z czystej gazy, do którego włożymy pokrojone w kawałeczki buraki oraz wszystkie przyprawy. Następnie takie zawiniątko umieszczamy na dnie słoja bądź naczynia kamionkowego i zalewamy. Dzięki temu prostemu patentowi, będziecie mieć pewność, że proces fermentacji przebiegnie prawidłowo bezproblemowo, a na waszej kiszonce nie pojawi się ani 1 plamka pleśni. Jeśli będziecie szykować większą ilość zakwasu, przygotujcie kilka takich zawiniątek (po 2-3 na 4 litrowe naczynie).
Przepis na zakwas z buraków
Składniki:
- 1 kg buraków
- 8 ząbków czosnku
- 2 l przegotowanej, ostudzonej wody
- 1 liść laurowy
- 8 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo: wyparzone naczynie kamionkowe lub duży, wyparzony wcześniej słój oraz kilka sporych kawałków jałowej gazy opatrunkowej.
Sposób przygotowania:
- Buraki obierzcie ze skóry i pokrójcie w plastry i przełóżcie do miski;
- Obierzcie czosnek i dodajcie do buraków;
- Dorzućcie też liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i wymieszajcie składniki;
- Pokrojone buraki, obrany czosnek i pozostałe przyprawy ułóżcie na gazie, zróbcie zawiniątko, zwiążcie je i włóżcie na dno garnka lub słoja;
- Następnie przyszykujcie zalewę: przegotowaną i ostudzoną wodę dokładnie wymieszajcie z solą;
- Zalejcie zawiniątko z gazy;
- Domowy zakwas z buraków przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe, ciemne miejsce na ok. 5 dni;
- Po tym czasie przecedźcie gotowy płyn, a następnie przelejcie go do wyparzonych butelek.
Kawałków buraka z gotowego zakwasu nie wyrzucajcie. Można z nich zrobić wiele pysznych i zdrowych potraw.
Komentarze