Domowej roboty zakwas z buraków to podstawa m.in. pysznego czerwonego barszczu. Jednak nie tylko do gotowania tradycyjnych potraw warto wykorzystywać ten produkt. Pijcie porcję zakwasu buraczanego z samego rana, żeby pobudzić cały swój układ pokarmowy, a w szczególności jelita do pracy. Najlepiej zacznijcie od niewielkiej ilości, np. odpowiednika małego kieliszka (25 ml), a jeśli wasz organizm będzie dobrze reagował, możecie zwiększać tę dawkę nawet do pełnej szklanki dziennie (250 ml). 

Zakwas z buraków - nasz naturalny sprzymierzeniec

Zakwas buraczany powstaje dzięki fermentacji mlekowej buraków. Ten proces sprawia, że kluczowe wartości odżywcze warzyw zostają zachowane, a napój nabiera charakterystycznego kwaskowego smaku i zapachu. Dodatkowo proces kiszenia wzbogaca warzywa w witaminy, antyoksydanty, a także wartościowe bakterie probiotyczne. Kiszonki znakomicie i całkiem naturalnie regulują nasz metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Mają też korzystny wpływ na wygląd zewnętrzny: wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie. Natomiast najważniejsze dobro, jakie płynie z picia zakwasu to zwiększona przyswajalność żelaza. Kiszonki dodają energii i witalności. Zakwas z buraków zawiera:

  • witaminy z grupy B
  • witaminy: C, A, E oraz K
  • kwas foliowy
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • potas
  • przeciwutleniacze (betaninę)

Jak zrobić zakwas z buraków, żeby nie spleśniał?

Powodem pleśnienia zakwasu zwykle jest wypłynięcie którejś przyprawy lub kawałka warzywa na wierzch. Dlatego w przygotowywaniu domowego zakwasu tak istotnie jest zadbanie, by nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Sprawdzonym sposobem jest zrobienie zawiniątka z czystej gazy, do którego włożymy pokrojone w kawałeczki buraki oraz wszystkie przyprawy. Następnie takie zawiniątko umieszczamy na dnie słoja bądź naczynia kamionkowego i zalewamy. Dzięki temu prostemu patentowi, będziecie mieć pewność, że proces fermentacji przebiegnie prawidłowo bezproblemowo, a na waszej kiszonce nie pojawi się ani 1 plamka pleśni. Jeśli będziecie szykować większą ilość zakwasu, przygotujcie kilka takich zawiniątek (po 2-3 na 4 litrowe naczynie). 

Przepis na zakwas z buraków 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo: wyparzone naczynie kamionkowe lub duży, wyparzony wcześniej słój oraz kilka sporych kawałków jałowej gazy opatrunkowej. 

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierzcie ze skóry i pokrójcie w plastry i przełóżcie do miski;
  2. Obierzcie czosnek i dodajcie do buraków;
  3. Dorzućcie też liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i wymieszajcie składniki;
  4. Pokrojone buraki, obrany czosnek i pozostałe przyprawy ułóżcie na gazie, zróbcie zawiniątko, zwiążcie je i włóżcie na dno garnka lub słoja;
  5. Następnie przyszykujcie zalewę: przegotowaną i ostudzoną wodę dokładnie wymieszajcie z solą;
  6. Zalejcie zawiniątko z gazy;
  7. Domowy zakwas z buraków przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe, ciemne miejsce na ok. 5 dni;
  8. Po tym czasie przecedźcie gotowy płyn, a następnie przelejcie go do wyparzonych butelek.

Kawałków buraka z gotowego zakwasu nie wyrzucajcie. Można z nich zrobić wiele pysznych i zdrowych potraw.