Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

4.46 (160 ocen)

  • 40 min

Idealny na świąteczny barszcz z uszkami.

  • 40 min

Składniki:


  • 1 kg buraków
    1,2 l wody
    1 łyżeczka cukru
    4 ząbki czosnku
    liść laurowy
    4 łyżki kminku
    kilka ziaren ziela angielskiego
    125 ml kwasu z ogórków kiszonych
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Zakwas z buraków wg magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować