Wątróbka duszona w aksamitnym sosie ( z ketchupem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na rozgrzanym oleju szybko podsmażyć wątróbkę, dołożyć cebulę i chwilę smażyć razem. Doprawić pieprzem, papryką, kminkiem, podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy wątróbka będzie miękka dodać ketchup, wymieszać, podlać wodą i dusić jeszcze około 5 minut.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na drugiej patelni. Przełożyć do wątróbki. Całość posolić do smaku i zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody, chwilę pogotować.
Podawać z ryżem lub frytkami.
Komentarze