FASZEROWANA WĄTRÓBKA

4.49 (188 ocen)

Pieczona wątróbka z farszem.Bardzo smaczna:)

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki wieprzowej
    10 dag surowego boczku
    1 papryka czerwona
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    pęczek natki pietruszki
    pieprz
    sól
    musztarda
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Wątróbka

Faszerowana wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbka 1. Wątrobę przeciąć na dwie równe części.Każdą poziomo naciąć nożem-aby utworzyła się kieszeń.Boczek,cebulę ,natkę pietruszki drobniutko posiekać i wymieszać z bułką tartą,przesmażyć na oleju.Gdy masa będzie zimna,dodać pokrojoną drobniutko paprykę,jajko,śmietanę,doprawić do smaku i wymieszać.Farszem napełnić wątróbki,zszyć lub spiąć wykałaczkami., ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posmarować olejem i piec ok 60 minut .10 minut przed końcem pieczenia wątróbkę posolić i posmarować musztardą.Wątróbkę należy co jakiś czas polewać sosem który się wytworzy w czasie pieczenia.Po wyjęciu z piekarnika wątróbkę kroimy w plastry,odrobinę jeszcze solimy i podajemy z ziemniaczkami.Smacznego:)))

Porady

Długość pieczenia zależy od piekarnika i wątróbki,należy wątróbkę nakłuć i sprawdzić czy sie upiekła:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Papryka Wątróbka wieprzowa Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować