Faszerowana wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątrobę przeciąć na dwie równe części.Każdą poziomo naciąć nożem-aby utworzyła się kieszeń.Boczek,cebulę ,natkę pietruszki drobniutko posiekać i wymieszać z bułką tartą,przesmażyć na oleju.Gdy masa będzie zimna,dodać pokrojoną drobniutko paprykę,jajko,śmietanę,doprawić do smaku i wymieszać.Farszem napełnić wątróbki,zszyć lub spiąć wykałaczkami., ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posmarować olejem i piec ok 60 minut .10 minut przed końcem pieczenia wątróbkę posolić i posmarować musztardą.Wątróbkę należy co jakiś czas polewać sosem który się wytworzy w czasie pieczenia.Po wyjęciu z piekarnika wątróbkę kroimy w plastry,odrobinę jeszcze solimy i podajemy z ziemniaczkami.Smacznego:)))
Porady
Długość pieczenia zależy od piekarnika i wątróbki,należy wątróbkę nakłuć i sprawdzić czy sie upiekła:)
Komentarze