Jestem miłośniczką ziemniaków, kartofli, pyrów, gruli,... zwał jak zwał.
Ziemniak jest  dla mnie bardzo wdzięcznym produktem, bardzo polskim, ale ja osobiście nie miałam na niego pomysłów. Ziemniaki w 1000 odsłonach marzą mi się na moim stole.
Traktujemy ziemniaki po macoszemu, bo ot co- jako dodatek do zupy, do obiadu jako zapychacz, frytki, placki, kopytka... i na tym tyle. Standardy Polskiej kuchni jakie ja znam bardzo ograniczają królowanie ziemniaka na stole. A przecież można z nich wyczarować takie pyszne dania.
Ziemniak jest ogólnodostępny, tani, dobry i sycący.

To były moje już kolejne warsztaty z Polska Gotuje, tym bardziej się ucieszyłam, że ziemniaczane.
W Restauracji Filmowej na ulicy Siennej mieliśmy okazję spróbować dań z ziemniaków. Było ich 6 i kilka podbiło moje podniebienie. 

6 wspaniałych potraw z ziemniaków, niektórych wcześniej nie znałam, inne były unowocześnione i podane w niestandardowy sposób m.in. zupa grzybowa ze wspaniałą różą z ziemniaków, pierogi z farszem buraczano- ziemniaczanym, knedle na słodko z obłędnym sosem z suszonych owoców i orzechów.
W niedzielę poznałam tajniki przygotowania ich.

I jeszcze kilka słów o Restauracji Filmowej. Piękna, subtelna i elegancja restauracja. Urzekły mnie zdjęcia na ścianach oraz sama osoba pani Ewy właścicielki. Do restauracji ciężko trafić, chociaż jest rzut beretem od Dworca Centralnego. Serwują w niej kuchnie Polską.

A co gotowalismy ziemniaczanego:

  • Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami podane z sosem z suszu owocowego 
  • Babka ziemniaczana z grzybami i sosem z kwaśnej śmietany 
  • Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki 
  • Śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem na fasolce szparagowej zapiekanej z bekonem
  • Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera
  • Ziemniaczano- buraczane pierogi z Ricottą 
Moim hitem okazały się  Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami podane z sosem z suszu owocowego- bardzo świąteczne i smaczne. Sos podbił moje serce. W kuchni zapachniało świętami i bakaliami.
Równie niesamowity okazał się krem grzybowy, który robi się z łatwością, a smak jest intensywny. Pomysł na puree ziemniaczane zapiekane na talerzu wg mnie rewelacyjne.
A zasmażane listki brukselki były moim wielkim zdziwieniem- na pewno będę je serwować u siebie w domu.   
 
Osoby które uczestniczyły choć raz w warsztatach kulinarnych Polska Gotuje, nie trzeba  przekonywać do tego, że atmosfera panująca na warsztatach jest rewelacyjna. Gotowanie bardzo intensywne, ale wychodzi się z warsztatów usatysfakcjonowanym, najedzonym na 2 dni z pełnymi słoikami gorących, przygotowanych samodzielnie dań na wynos i zmęczonym, ale to zmęczenie jest  przyjemne bo 7 godzin poświęcamy na nasze hobby, poznawanie nowych smaków, technik i szaleństwa między garnkami i miskami:)