Kolejna edycja Warsztatów Kulinarnych upłynęła pod znakiem dań przygotowanych z ziemniaków. W sobotę Uczestników gościła w swoich wnętrzach warszawska Restauracja Filmowa. Potrawy prezentowała jej właścicielka, pani Ewa Gruszecka-Puławska. Niedzielne zajęcia odbyły się tradycyjnie w Centrum Techniki Kulinarnej pod okiem Marcina Budynka.

17 i 18 listopada uczestnicy Warsztatów Kulinarnych, organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, spędzili na degustowaniu i przygotowywaniu potraw z ziemniaków. Warzywo to, traktowane przez lata w polskich domach jako najbardziej pospolity dodatek, może mieć wiele odsłon. Przekonali się o tym warsztatowicze, którzy zostali zaproszeni na sobotnią degustację do Restauracji Filmowej, mieszczącej się przy ulicy Siennej 39 w Warszawie. Nazwa miejsca nie jest przypadkowa. Gościło tu wielu wybitnych aktorów, co doskonale odzwierciedlają wnętrza restauracji, ozdobione pamiątkowymi fotografiami zaprzyjaźnionych artystów. Właścicielka Filmowej, pani Ewa Gruszecka-Puławska, która jest również znawczynią kuchni, powitała gości i przekazała im wiele ciekawostek na temat pozornie pospolitego ziemniaka. Wśród dań pojawiły się regionalne specjały rodzimej kuchni, np. kartacze podlaskie, ale także nowatorskie propozycje, takie jak śródziemnomorskie ziemniaki zapiekane z rozmarynem i cytryną, podane z zapiekaną fasolką szparagową owiniętą boczkiem.


Niedziela to dzień poświęcony gotowaniu pod okiem mistrza kuchni Marcina Budynka. Jako pierwszą potrawę warsztatowicze przygotowali babkę ziemniaczaną z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany, po której nauczyli się przygotowywać knedle ze śliwkami i bakaliami podane z sosem z suszu owocowego, czyli – jak okazało się w sobotę – ulubioną potrawę Krystyny Jandy. Uczestnicy spotkania zachwycili się pysznymi knedlami i zgodnie orzekli, że jest to najlepsza potrawa Warsztatów. Kolejnym daniem były tradycyjne podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki. Następnie przygotowano wspaniały krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera. Piątym daniem były śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem na fasolce szparagowej zapiekanej z bekonem, a na koniec wyborne ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą, które, podobnie jak knedle, podbiły serca pasjonatów gotowania.
Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie, upominki od firmy Hortex oraz książeczki z przepisami.

Zobacz zdjęcia z tej edycji Warsztatów!

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, według których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można na naszej stronie lub w internecie na stronach partnerskich: e-mieszkanie.pl, w serwisie kobieta.wp.pl oraz warsztaty-pak.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 17 grudnia, między 8:30 a 10:45. Na kolejne warsztaty można się zgłosić wypełniając formularz zgłoszeniowy, dodając danie ze zdjęciem odpowiadające tematyce przyszłych warsztatów oraz oznaczając przepis tagiem konkursowym.


Zapraszamy!

Partnerzy warsztatów kulinarnych:

logo

SagaAlmaWiteksfit easyCookie e-mieszanie

TVP2Pytanie na śniadanieKobieta WpWP