Jedzenie to nie tylko jedna z podstawowych czynności życiowych. To także sposób okazywania uczuć. Nic tak nie pobudza zmysłów i nie ujmuje, jak romantyczna kolacja przygotowana specjalnie dla drugiej połówki. Szczególnie, kiedy na talerzu lądują afrodyzjaki, które dodatkowo pobudzają zmysły. O tym mieli okazję dowiedzieć się uczestnicy warsztatów z szefem Studia Kulinarnego KAMIS Maciejem Wawryniukiem.

Uczestnicy warsztatów mieli okazję nie tylko wspólnie gotować. Pracę w kuchni poprzedził krótki wykład na temat przypraw i ich użycia w kuchni. Poza tym szef Wawryniuk zdradził, że nasze lodówki i spiżarnie aż kipią od afrodyzjaków, które można wykorzystać w przeróżnych kombinacjach smakowych.

Po inspirującym do eksperymentów wstępie, uczestnicy udali się do kuchni, by sprawdzić, jak teoria sprawdza się w praktyce.

Oto dania, które wspólnie z szefem Studia Kulinarnego KAMIS Maciejem Wawryniukiem przygotowali podczas warsztatów:

szafranowe fetuccine z przegrzebkami i szparagami

‘podwójna rozkosz”

sola i łosoś w miłosnym uścisku podana na rukoli z puree z ananasa

krewetki z sosem z pomarańczy aromatyzowanym anyżem

polędwica w czerwonym winie pieczona w cieście francuskim

świeże owoce w filo z zabaglione

Zwieńczeniem warsztatów była wspólna uczta, podczas której uczestnicy warsztatów mogli spróbować wszystkich przygotowanych przez siebie dań. Była to też okazja do wymiany opinii i pomysłów, a także podzielenia się wrażeniami z samym szefem kuchni, który chętnie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem ze wszystkimi. Uczestnicy opuścili akademię z głowami pełnymi pomysłów na walentynkową kolację.

Zobacz więcej zdjęć z warsztatów