Piękna książka, tak pomyślałam przeglądając ją po raz pierwszy. I myślę tak za każdym razem, gdy biorę ją do ręki.

Płócienny grzbiet, grube okładki z warstwowej tektury, tytuł wykonany wyciskaną czcionką.

Zszywana.

Pożółkłe kartki, jak w starej książce.

I strony zapowiadające historię poszczególnych warzyw, strony niczym ze starego zielnika.

I klimatyczne zdjęcia.

Książka z duszą.

Książka dla mnie.

O autorze czytam: „Matt Wilkinson, urodzony w angielskim Yorkshire, a mieszkający na stałe w Melbourne słynny szef kuchni, działacz organizacji Slow Food…”. Słynny, ale ja Matta Wilkinsona wcześniej nie znałam. Ta książka, to moje pierwsze z nim spotkanie. Udane.

Z pietyzmem, ale i ze szczyptą humoru opowiada o swoich ulubionych warzywach. Każde z nich, to nowa interesująca historia, która jest wstępem do niezwykłych przepisów.

Szlachetny szparag: „Ten smak, to oczekiwanie, soczysty trzask dojrzałej łodygi, chrzęst surowych szparagów w sałatce albo delikatnie obgotowanych. Niech szparag będzie klejnotem koronnym warzyw, na które czekasz wiosną, żeby się nimi rozkoszować (…)”. Pięknie…

I zdawałoby się pospolity ziemniak: „Ziemniak jest dla świata Zachodu tym, czym ryż dla Wschodu. Niezastąpionym pożywieniem, kochanym, szanowanym i czczonym (…). Też pięknie…

I tak opowiada o każdym ze swoich ulubionych warzyw. O fasoli, grochu, buraku, brukselce, ogórku, bakłażanie, cebuli, pomidorze… Można pokochać jego ulubione warzywa. Każde po kolei i każde z osobna.

                                   

                                   

Nie jest to jednak książka wegetariańska. W wielu przepisach, Wilkinson wykorzystuje mięso lub rybę. Same przepisy nie są skomplikowane, chociaż czasami niektóre składniki mogą być trudno dostępne. Możemy te przepisy pominąć, ale mogą stać się one inspiracją do stworzenia nowego dania, z innymi, dobranymi przez nas, składnikami.

Każdy przepis podaje ile porcji przyrządzimy, nie podaje czasu przygotowania. Ale mi zupełnie to nie przeszkadza. Z taką książką nie warto się spieszyć. Czas się zatrzymuje, gdy biorę ją do ręki. Slow Food.

Piękna książka. Warto ją mieć.

Dorota Urbańska

tytuł oryginału: MR WILKINSON'S FAVOURITE VEGETABLES

autor: Matt Wilkinson

liczba stron: 304

oprawa: twarda

wymiary: 190x250mm

cena: ok. 70,00zł

wydawnictwo: Albatros A. Kuryłowicz

 

albatros logo