„Lato w kuchni pięciu przemian” to kontynuacja zeszłorocznej książki Anny Czelej „Wiosna w kuchni pięciu przemian”. Anna Czelej z wykształcenia jest artystą plastykiem. Harmonia i piękno od zawsze były obecne w jej życiu. Od dwudziestu lat zajmuje się chińską filozofią przyrody oraz kuchnią Pięciu Przemian. Autorka ciągle eksperymentuje z potrawami wegeteriańskimi tworząc nowe przepisy, które możemy poznać czytając jej książki. Planowane jest wydanie kolejnych książek z serii W Kuchni Pięciu Przemian. Wkrótce drukiem ma się ukazać publikacja pt. „Jesień w kuchni pięciu przemian”.

Gotowanie według Kuchni Pięciu Przemian to metoda wywodząca się ze Wschodu, zakładająca, że w każdej z pięciu grup smakowych znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające. Produkty zrównoważone to np. żyto, śliwki, kozie mleko. Produkty rozgrzewające to m.in. kakao, majeranek, orzechy włoskie, zaś do produktów wychładzających należą: boćwina, cykoria, rabarbar, piwo. W Kuchni Pięciu Przemian lato określane jest jako Wielkie Yang, bo yang to gorąco, jasno i sucho. Lato to Wielkie Yang- Przemiana Ognia, ponieważ zarówno niebo jak i ziemia są gorące. W lecie mamy niezwykłe bogactwo sezonowych owoców i warzyw. Ogólne rzecz biorąc Kuchnia Pięciu Przemian opiera się na sezonowości składników oraz na zachowani pięciu aspektów smakowych, czyli samu kwaśnego, gorzkiego, słodkiego, ostrego i słonego.

Książka „Lato w kuchni pięciu przemian” podzielona jest na 7 rozdziałów:

1)      Zupy na lato

2)      Surówki i sałatki na lato

3)      Dania ciepłe na lato

4)      Warzywa na lato

5)      Przekąski i dodatki na lato

6)      Desery na lato

7)      Przetwory na lato

Każdy przepis znajduję się na osobnej stronie. W górnej części strony znajduje się dokładny spis składników wraz z oznaczeniem rodzaju produktu np. wychładzający. Poniżej mamy bardzo fajnie opisany sposób przygotowania dania. Bardzo mocną stroną tej publikacji jest dokładny i prosty opis wykonania potraw. Same potrawy nie są zbyt wymyślne, dlatego myślę, że każdy jest je w stanie ugotować. Każdy przepis ilustrowany jest dużym zdjęciem wykonanym przez autorkę. Jakość zdjęć jednak nie jest najlepsza, a całość wydana jest na szarym papierze. To jest zdecydowanie słaba strona tej publikacji. Z autopsji wiem, że idąc do księgarni i wybierając książkę o tematyce kulinarnej najpierw zwracam uwagę na zdjęcia, a dopiero w drugiej kolejności na treść. Żyjemy w świecie, gdzie prezentacja produktu jest ważnym elementem jego sprzedaży. Przyznam, że miałam tą książkę w rękach przy okazji kupowania prezentu dla znajomej, ale nie urzekło mnie jej wydanie. Gdyby zdjęcia były lepszej jakości na pewno zwróciłabym uwagę na tą książkę.

Przepisy umieszczone w całej książce są proste i łatwe w przygotowaniu. Najbardziej urzekły mnie przepisy na sosy do sałatek. Proste ale bardzo ciekawe smakowo np. sałatka z fasolką szparagowa i pomidorami. Ciekawy jest także rozdział z przepisami na przekąski np. pasta z awokado. Na pewno wypróbuję kilka przepisów. Poleciłabym tą książkę osobom dbającym o linię lub chcącym się zdrowo odżywiać.

Książka ma około 200 stron i oprócz spisu treści zawiera krótki wstęp a temat kuchni pięciu przemian, tabelę aspektów smakowych, alfabetyczny spis przepisów. Wszystkie prezentowane  w niej przepisy są wegetariańskie. W skrócie o tej książce mogę powiedzieć tak: fajne, proste przepisy, dokładnie i jasno zaprezentowane z nie najlepszej jakości wizualnej i technicznej zdjęciami.

Dane techniczne:
Autor: Anna Czelej
Ilość stron: 224
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Szczegóły: 100 kolorowych fotografii
Format: A5
ISBN: 978-83-63965-05-1
Cena: 34,90 zł zVAT