Na talerzach królują zupy i dania z grzybami, sycące dania z kaszą i warzywami strączkowymi czy pyszne desery z jabłkami w roli głównej. Smak dań wydobywamy za pomocą korzennych przypraw, które idealnie rozgrzewają nasz organizm i chronią przed infekcjami. Garść różnorodnych przepisów z wykorzystaniem jesiennych składników znajdziecie w książce autorstwa Anny Czelej "Jesień w kuchni pięciu przemian".

Książka "Jesień w kuchni pięciu przemian", to kolejna propozycja z serii Pięciu przemian wydana przez wydawnictwo Illuminatio. W ofercie znajdziecie także książki z potrawami na wiosnę i lato, a kolejna "Zima w kuchni pięciu przemian" ukaże się na rynku już w listopadzie.

Idea kuchni pięciu przemian opiera się na chińskiej medycynie przyrody. Zakłada, że w każdej z pięciu grup smakowych (słodki, słony, ostry, gorzki, kwaśny) znajdują się produkty zrównoważone, czyli takie, które rozgrzewają i wychładzają nasz organizm. Każdy z tych produktów w określony sposób wpływa na nasz organizm. Harmonię uzyskujemy równoważąc w daniach produkty z każdej grupy smakowej, jednak w taki sposób, by nie pominąć żadnej z nich.

Jesień to przemiana Metalu, aby więc zrównoważyć jesienną energię należy spożywać produkty o ostrym smaku (białe warzywa korzenne) i doprawiać je pikantnymi przyprawami - czosnkiem, chili czy imbirem.

W książce "Jesień w kuchni pięciu przemian" znajdziecie całe mnóstwo inspiracji i przepisów na dania z wykorzystaniem sezonowych produktów. Książka podzielona jest na 7 obszernych rozdziałów: Jesienne zupy, Jesienne sałatki i surówki, Jesienne dania ciepłe, Jesienne warzywa, Jesienne przekąski i dodatki, Jesienne desery i Jesienne przetwory. Przepisy w książce przedstawione są w przystępny sposób, więc z ich przygotowniem bez problemu poradzą sobie także osoby początkujące. Każdy z przepisów opatrzony jest zdjęciem gotowej potrawy. Dania są nieskomplikowane, proste i w większości szybkie w przygotowaniu. Nie ma tu wymyślnych technik przygotowania czy trudno dostępnych składników. W książce znajdziecie zarówno przepisy na tradycyjne dania, takie jak choćby knedle ze śliwkami, racuchy z jabłkami czy konfiturę z gruszek jak i te, bardziej odmienione wersje znanych dań - żurek z oscypkiem, krem brokułowy z kurkami czy kotlety ziemniaczane nadziewane brukselką. Nie zabrakło także przepisów na dania mniej znane - tofu z miso, krem z kaszy jaglanej z brzoskwiniami, śliwkami i winogronami czy pieczeń sojową.

Książka "Jesień w kuchni pięciu przemian" to zbiór ciekawych i zarazem prostych przepisów, skierowanych głównie do osób, które preferują kuchnie lekką, zdrową i smaczną. Bez względu na to, czy na codzień przygotowujecie posiłki zgodnie z kuchnią pięciu przemian, czy po prostu szukacie inspiracji na ciekawe, bezmięsne dania, w tej książce z pewnością znajdziecie coś dla siebie.

Z możliwość zrecenzowania książki dziękuję Polska gotuje i Wydawnictwu Illuminatio.

Illuminatio logo