Czytając tę opowieść, przeniesiemy się myślami i wspomnieniami do starych miast na wzgórzach. Poznamy szlaki zabytków architektonicznych oraz kulinarnych. Spotkamy życzliwych ludzi, którzy sprawią, że poczujemy się tutaj jak w rodzinnym domu. Zostaniemy przyjęci z ogromną życzliwością i poszanowaniem. Autorka oprowadzi nas po najlepszych restauracjach z Florencji oraz kameralnych knajpach i z toskańskiej prowincji, pachnącej bazylią i winem Toskanii.
Książka jest napisana w taki sposób że, dowiemy się jak dojechać i gdzie można dobrze zjeść będąc w podróży.
Z każdego regionu zostały wybrane najlepsze restauracje i zabytki. Autorka bardzo dokładnie prezentuje nam każdą z restauracji. W dokładny sposób opisuje adres, numer telefonu, oraz godziny otwarcia lokali. Poznamy także ponad 100 przepisów kulinarnych, dzięki którym będziemy mogli urządzić toskańską fiestę we własnej kuchni, wybierając dowolny region Włoch.
W Da Fagiolino możemy sprobówać niewielkich, puszystych ciasteczek z płatków kukurydzianych i orzeszków piniowych serwowanych z vin santo pod koniec każdego posiłku.
- 11 łyżek miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka prażonych orzeszków piniowych
- 4 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- cukier puder opcjonalnie
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Masło i cukier utrzeć. Dodać jajka, jedno po drugim, wciąż ubijając. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia do innego naczynia, dodać masę, dobrze wymieszać. Wsypać orzeszki piniowe. Pokruszone płatki kukurydziane wsypać do płytkiego naczynia. Wziąć czubatą łyżkę ciasta i obtoczyć je w płatkach, a następnie położyć na blasze. Każde ciasteczko powinno mieć 2-3 centymetry średnicy. Piec 20-25 minut, aż biscotti się zrumienią. Ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Znajdziemy również lokale, które w swoim menu mają coś bardziej wykwintnego i wyszukanego np.:
- Krem z kasztanów
- Crostini z wątróbką i tuńczykiem
- Pici w gęstym sosie pomidorowo - czosnkowym
- Wybuchające fasolki
- Fasolowa z tagliolini
Komentarze