Spaghetti ze szpinakiem to świetne danie, kiedy za oknem szaro i ponuro, a my potrzebujemy kolorów na talerzu, które nie tylko pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie, ale i zdrowie. W końcu szpinak to źródło żelaza, witamin A, C, PP, B1, dobrze wpływa na trawienie i ma właściwości antynowotworowe - przeczytaj nasz artykuł o szpinaku. Warto jeść go regularnie, a żeby te zielone listki nie znudziły Ci się zbyt szybko, przygotowaliśmy kilka propozycji na spaghetti ze szpinakiem. Do każdego z nich możemy wykorzystać zarówno szpinak świeży, jak i mrożony - dowiedz się więcej  - przeczytaj artykuł mrożony szpinak na szybki obiad.

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

 

Szpinak potrzebuje wyrazistych dodatków, dlatego przygotowując spaghetti ze szpinakiem, warto wybrać sery pleśniowe – na przykład brie czy bardziej wyraziste w smaku – sery z kolorową pleśnią – na przykład niebieską gorgonzolę. Przygotowanie spaghetti z takim serem jest dziecinnie proste – wystarczy na patelni zeszklić cebulę i podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i zblanszować go, by pozbyć się wody z listków. Do szpinaku dodać pokruszony ser i kilka łyżek śmietany kremówki i gotować, mieszając, by ser rozpuścił się, a sos zgęstniał. Doprawić do smaku dolą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Jeśli brakuje nam dodatku mięsnego, takie makaron możemy wzbogacić kawałkami smażonego boczku, który idealnie komponuje się z sosem serowym i szpinakiem.

Spaghetti ze szpinakiem i pieczarkami

 

Przygotowując to danie, warto postawić na makaron razowy. Idealnie komponuje się on ze smakiem pieczarek, przez co całe spaghetti ze szpinakiem staje się nie tylko zdrowym, ale i pysznym daniem. Również i ten rodzaj makaronu przygotowujemy w prosty sposób, urozmaicając klasyczny sos pieczarkowy o świeże liście szpinaku baby. Wystarczy podsmażyć na patelni pokrojone w plastry pieczarki, zalać bulionem, a kiedy płyn prawie w całości odparuje, dodać śmietanę kremówkę lub 18%.  Przyprawić, pieprzem, ulubionymi ziołami i solą lub sosem sojowym, który idealnie pasuje do pieczarek. Aby móc rozkoszować się spaghetti ze szpinakiem, pod koniec gotowania  należy dodać zielone listki i chwilę gotować je w sosie. Z makaronem razowym to prawdziwa uczta.

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem

 

Trzecia propozycja powstała dla miłośników łososia. Spaghetti ze szpinakiem z kremowym serkiem i wędzonym łososiem to danie wręcz restauracyjne. A do tego sycące i zdrowe, nie tylko za sprawą szpinaku, ale i łososia. Szpinak dusimy na maśle, aż zmięknie i dodajemy posiekany drobno czosnek.  Po przesmażeniu na patelnię dodajemy serek ricotta i pokrojonego na cienkie paski łososia. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy odrobinę soku z cytryny, która podkreśli smaki. Dolewamy łyżkę wody z gotowania makronu, by rozrzedzić sos, dzięki temu bardziej będzie obklejał makaron. Po wymieszaniu sosu z makaronem zajadamy nasze spaghetti ze szpinakiem ze smakiem i łososiem.

Nasze inne propozycje na spaghetti ze szpinakiem:

Spaghetti ze szpinakiem, fetą i łososiemSpaghetti ze szpinakiem i pestoSpaghetti ze szpinakiem i klopsikami

Głodny pomysłów? Przeczytaj artykuł szpinak z makaronem - 3 najlepsze przepisy lub wybierz inne pomysły na makaron ze szpinakiem