Tarta ze szpinakiem to potrawa wykwintna, można powiedzieć, że wręcz wytrawna. A mimo to: łatwa w przygotowaniu. I uniwersalna. Bo tarta ze szpinakiem to wspaniały rodzinny obiad, ale również ciekawa opcja na romatyczną kolację dla dwojga.

Tarta ze szpinakiem - jak przyrządzić

Tarta ze szpinakiem (lub odmiana tej potrawy, czyli quiche ze szpinakiem) to świetny pomysł na lekki i wykwintny obiad lub na kolację we dwoje. Taką potrawą można też zachęcić do szpinaku dzieci.

Podstawą tarty jest, oczywiście, ciasto. Ale!, ciasto może być tylko na spodzie, ciasto może też być i na spodzie, i na wierzchu, dzięki czemu mamy do czynienia bardziej z plackiem niż z tartą. Poza tym dodatki, których możemy używać do robienia tarty sprawiają, że tarta ze szpinakiem może być za każdym razem inna. Wystarczy zmienić gatunek sera (ser pleśniowy zamienić na ser kozi), szpinak przyrządzić jako danie wegetariańskie, albo dodać szynkę, boczek, kurczaka lub tuńczyka czy łososia... Wszystko zależy od naszej inwencji i pomysłu.

Tarta ze szpinakiem: przepis

Składniki:

Ciasto:

  • mąka: 2 szklanki
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • sól: 1 szczypta

Farsz:

  • szpinak (mrożony): 1 opakowanie
  • masło: 1 łyżka
  • cebula (mała): 1 sztuka
  • czosnek: 3 ząbki
  • serek wiejski: 1 opakowanie
  • sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
  • pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
  • vegeta (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Masa serowa:

  • jajka: 3 sztuki
  • ser żółty: 20 dekagramów
  • musztarda: 1 łyżeczka
  • śmietana 18 % (mała): 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Mąkę mieszamy z oliwą, solimy. Stopniowo wlewamy ok. 5 łyżek zimnej wody. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie koło. Wylepiamy spód i boki naczynia żaroodpornego.

Robimy farsz: cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek i szpinak. Odparowujemy. Dodajemy serek. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. minuty.

Masa serowa: ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wbijamy jajka. Mieszamy z musztardą i śmietaną.

Na ciasto wykładamy farsz. Zalewamy masą serową. Oprószamy gałką muszkatołową. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C.

Tarta ze szpinakiem: zobacz inne przepisy!

Tarta szpinakowa – bomba witaminowa Tarta z koziego sera
tarta z koziego sera
Tarta ze szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem Tarta z łososiem i szpinakiem
tarta ze szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem tarta z łososiem i szpinakiem