makaron ze szpinakiem i klopsikami

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

tradycyjne spaghetti już mi się przejadło. Więc dla odmiany wersja zielona z klopsikami. Wyszła lepsza, niż się spodziewałam. Szpinak jest bardzo zdrowy, a odpowiednio przyprawiony jest naprawdę pyszny. Takie danie jest pożywne, zdrowe i ciekawe. Miłośnicy szpinaku będą zachwyceni.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    350 g mrożonego szpinaku
    250 g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    3 ząbki czosnku
    50 g serka topionego gouda
    2 duże łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    łyżka masła
    makaron spaghetti
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Klops Klopsiki Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożony szpinak umieścić w rondelku i wstawić na gaz. Mieszając gotować aż cała woda odparuje. Następnie dodać masło i nadal gotować. Dodać czosnek, przyprawy oraz serek i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.
  • 2. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formować małe klopsiki i ugotować je w osolonej wodzie.
  • 3. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Podawać z sosem i klopsikami.

Porady

klopsiki można też podsmażyć na oliwie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować