Pierogi gotowane, szczególnie, jeśli mają cienkie ciasto, czasami pękają w garnku pod wpływem gorąca i puszczają farsz. Nikt nie lubi wyławiać z garnka rozmoczonego ciasta i rozgotowanego mięsa. Zamiast je gotować, zróbcie pierogi smażone z wytrzymałego, puszystego, ale i miękkiego oraz elastycznego ciasta. Tego typu ciasto, również dzięki szybkiemu smażeniu na głębszym tłuszczu, na pewno nie wypuści ani grama farszu. Farsz może być nie tylko mięsny. Zróbcie taki, jaki wam się podoba, np. z kaszą lub soczewicą. 

Jak zrobić pierogi smażone z wyjątkowo puszystym ciastem?

Tego typu pierogi nie potrzebują zbyt dużo czasu na patelni. Składniki na farsz (mięso i cebulka) były już wcześniej gotowane i smażone. Nie wymagają one więc ponownej długiej obróbki. Smażyć będziemy je na sporej ilości tłuszczu, dzięki czemu ciasto szybko dojdzie i nabierze apetycznego, złocistego koloru. 

Są to pierogi drożdżowe. Do ciasta drożdżowego na pierogi koniecznie dodajcie odrobinę oleju (uelastyczni i nawilży ciasto) oraz octu, który pomoże je zmiękczyć, zachować wilgotność i pełną puszystość. Bez obaw - smak octu będzie niewyczuwalny. Ciasto w ciągu 20-30 minut zwiększy objętość ok. 2 razy. Aby ciasto na pierogi drożdżowe szybciej wyrosło, włóżcie je do nagrzanego wcześniej na najniższą możliwą temperaturę piekarnika. Nowoczesny sprzęt można nagrzewać już od temp. 40 st. C. 

Smażone pierogi drożdżowe - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 150 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki octu
  • 3 duże łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku

Składniki na farsz:

  • 500 g mielonego lub drobno poszatkowanego mięsa z rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie ciasto na pierogi: do miski wkruszcie drożdże. Zalejcie mlekiem i wymieszajcie, by nie było grudek. Dodajcie jajko, mąkę, sól i cukier oraz ocet i olej. Zmiksujcie. Przykryjcie ciasto i odłóżcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (może to być piekarnik nagrzany wcześniej do temp. 40 st. C).
  2. W międzyczasie zróbcie farsz: pokrójcie drobno cebulę i zrumieńcie ją na patelni z solą, pieprzem oraz majerankiem.
  3. Przełóżcie cebulę do miski ze zmielonym mięsem i dokładnie wymieszajcie.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na cienki placek, wytnijcie szklanką krążki. 
  5. Na każdy krążek nałóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi ciasta. 
  6. Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzejcie sporą ilość oleju. 
  7. Przełóżcie pierogi na patelnię i smażcie, aż zarumienią się z obu stron. 

Podawajcie np. z okrasą z cebuli i ze śmietaną.