Pierogi drożdżowe pieczone

4.5 (144 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Takie pierogi były robione przez moją babcię odkąd pamiętam. Potem robiła je moja ciocia, a teraz przyszła kolej na mnie:-). Doskonale również się nadają do zabrania na wycieczkę czy piknik.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 60 dekagramów
    - jaja: 4 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - olej: 3 łyżki
    - drożdże piekarskie: 5 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - ziemniaki: 1 kilogram
    - ser biały twarogowy: 25 dekagramów
    - koperek (pęczek): 1 pęczek
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    SOS:
    - śmietana 12% -kwaśna: 250 mililitrów
    - jogurt natruralny: 250 mililitrów
    - czosnek: 2.3 ząbka
    - sól morska (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi drożdżowe pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić farsz. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać pokruszony ser i koperek. Doprawić do smaku. Składniki sosu wymieszać i doprawić czosnkiem i solą. Odstawić, żeby się przegryzło.
  • 2. W shakerze wymieszać podgrzane mleko, 3 jajka, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk).
  • 3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować cienko i szklanką wycinać kółka. Nakładać farsz, zlepić brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierogi drożdżowe pieczone 4. Poczekać chwilę, aż podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia. Podawać z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Ser biały Sery Koperek Koper

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować