Kuchnia arabska to zdrowe i apetyczne jedzenie. Pełne smaku i aromatów pochodzących z przypraw oraz samego sposobu przygotowania dań.

Arabskie gospodynie mają dużo cierpliwości. Hassan doskonale pamięta swoją babcię siedzącą nad tacą pełną ryżu i wybierającą z niej ciemne ziarenka nienadające się do ugotowania. Cierpliwie, pomalutku, ziarnko po ziarnku. Ja pamiętam Arabki na suku warzyw w Damaszku - stoisko z pietruszką zieloną. Ponad metrowe sterty pietruszkowych gałązek na stołach a tuż obok panie cierpliwie odrywające od tych gałązek listki, układające listek na listku i siekające taki stosik na drobniutko. Bo tuż obok piętrzyła się sterta posiekanej pietruszki, po którą przychodzili amatorzy sałatki tabbouleh, której głównym składnikiem jest drobniutko posiekana zielona pietruszka właśnie. Pamiętam spotkanie pań przygotowujących świąteczne maamoule - ciasteczka nadziewane pastą z daktyli lub orzechami. Każde ciasteczko przygotowywane w specjalnej drewnianej foremce taabeh następnie było precyzyjnie ozdabiane specjalnymi szczypczykami, których ruchy tworzyły misterny wzór na każdym ciasteczku. Przygotowywanie jebra - maleńkich gołąbków, nadziewanie warzyw (dla licznej, wielopokoleniowej rodziny), przygotowywanie wielkich słojów makdousów - malutkich bakłażanów nadziewanych orzechami, papryką i czosnkiem i kiszonych w oliwie - to zajęcia, którym z wielkim oddaniem oddawała się damasceńska ciocia Hassana - Amine, mistrzyni kuchni. To od niej uczyliśmy się gotować tradycyjne arabskie potrawy. Tą wiedzą i pasją dzielimy się z miłośnikami arabskich smaków i aromatów, którzy trafiają do naszego sklepu czy na bloga. Kuchnia arabska jest bardzo bogata. Każdy arabki kraj, naród, pustynne plemię ma swoje tradycje kulinarne, swoje potrawy. Kuchnia arabska to nie tylko szawarma w bułce z kapustą - nota bene danie z polskiej budki ma zazwyczaj niewiele wspólnego z prawdziwym arabskim jedzeniem.

Od kilku tygodni dzielimy się z Wami naszą pasją związaną z kuchnią ulubioną - kuchnią Bliskiego Wschodu. Dziś odcinek cyklu o konkretnych, popularnych arabskich daniach, których przygotowanie może stać się świetnym pretekstem do wspólnego gotowania i biesiadowania na arabską nutę.   

Poniżej kilka dań, które możemy określić wizytówką kuchni arabskiej. Są to potrawy popularne, chętnie jedzone na sukach czy barach lub w restauracjach, gdzie całymi rodzinami przychodzi się na posiłek. Dania, które nietrudno będzie przyrządzić w domu karmiąc rodzinę i znajomych potrawami z arabskim smakiem i aromatem.

Falafel - kotleciki z cieciorki (ciecierzycy)

Danie wegetariańskie. Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Kotleciki falafelowe zajadamy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem niezbędnym do falafela jest sos tahini - doskonały sos przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.

Składniki

500 g suszonej ciecierzycy

pęczek zielonej pietruszkifalafel

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

3-4 łyżki przyprawy do falafela (składnikiem przyprawy jest kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, mahlab)

łyżka soli

łyżeczka sody

kilka łyżek wody

olej do smażenia

         

Przygotowanie

Cieciorkę namoczyć na noc. Cebulę, czosnek i odsączoną cieciorkę porcjami zmielić w malakserze. Zmielone porcje przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy. Składniki wymieszać na jednolitą masę, która lepi się nieco. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek wody. Odstawić na 1-2 godziny.

Za pomocą urządzenia do formowania kotlecików falafelowych formować falafele i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażyć po obu stronach. Zajadać z sałatą, ogórkami, pomidorami i sosem tahini z dodatkiem ulubionego pieczywa

Sos tahini

Sos tahini to mieszanka pasty z prażonych nasion sezamu -  tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny. Sos ten używany jest w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę; do dań głównych z ryb i owoców morza, a także np. polewa się sosem burgery z kafty czy kanapki z chleba arabskiego. Nieodzowny dodatek do falafela i szawarmy.

Składniki na około 2 szklanki sosu:

3 małe rozgniecione ząbki czosnkutahini

1/2 szklanki pasty sezamowej tahini

1 szklanka jogurtu naturalnego

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

sól, kumin i ostra papryka do smaku

świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania   

Przygotowanie

Utrzyj w miseczce czosnek z pastą sezamową. Dodaj sok z cytryny i ucieraj dalej aż powstanie gęsta, biała pasta. Mieszając, dolewaj stopniowo 1 szklankę jogurtu naturalnego, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Można również wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Przypraw papryką i solą. Podawaj sos tahini w miseczce przybrany natką z pietruszki i polany odrobiną oliwy.

Tabbouleh - sałatka z zielonej pietruszki i burgolu

TabboulehNajprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Sałatka najczęściej serwowana w swej czystej postaci - z pietruszką, pomidorem, cebulką. Ale spotkacie również tabbouleh z dodatkowymi składnikami - z soczewicą, z kurczakiem, z tuńczykiem, z cieciorką, z owocem granatu. Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni.

Składniki dla 3-4 osób
20 dag natki pietruszki (naprawdę duży pęczek lub kilka mniejszych)

1/2 szklanki kaszy burgol jasnej drobnej

1/2 pęczka szczypiorku
2 średnie pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
opcjonalnie: kawałek ogórka świeżego, czerwona i zielona papryka
sok z 1 małej cytryny
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka suszonej mięty

sól, czarny pieprz

Przygotowanie

Kaszę burgol zalać letnią wodą, pozostawić na ok. 1/2 godziny do wchłonięcia płynu przez burgolowe ziarno. Odsączyć nadmiar wody na sicie. (Kaszę można również ugotować na sypko - porcja kaszy + dwie porcje wody + sól + ok. 15 min. na małym ogniu).

Pietruszkę (liście i delikatne łodyżki) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, delikatnie wygnieść i pozostawić na chwilę dla zmiękczenia ostrych pietruszkowych liści. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, szczypiorek. Przyprawić czarnym pieprzem, miętą, dosolić jeśli potrzeba. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę. Dodać sos do sałatki, wymieszać. Gotowe :) 

Hommos bi tahini - pasta z gotowanej cieciorki z tahini

Najpopularniejsza pasta bliskowschodnia. Podawana jako dip, przystawka, jako dodatek do mięsnych dań, do falafela.

Hommos bi tahini

Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podajemy hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)

Składniki dla 3-4 osób

2 szklanki suszonej cieciorki

2 rozgniecione ząbki czosnku

ok. 1/2 łyżeczki soli, do smaku

1/2 szklanki pasty sezamowej tahini

1/2 świeżego soku z cytryny lub więcej, do smaku

oliwa z oliwek

szczypta pieprzu kajeńskiego

do przybrania - plasterki ogórka, papryka sproszkowana, natka pietruszki

Przygotowanie

Cieciorkę namoczyć na noc. Na drugi dzień gotujemy ok. 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzamy (pozostawiamy nieco wody, w której się gotowała cieciorka i kilka ziaren cieciorki do przybrania dania) i miksujemy w blenderze. Dodajemy pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody, w której gotowała się cieciorka. Wstawiamy do lodówki, przed podaniem polewamy oliwą, przybieramy odłożonymi ziarnami cieciorki i natką pietruszki, posypujemy papryką.

Zdjęcia dzięki uprzejmości arabskie.pl 

Artykuł przygotowany przez Marzenę Warsztocką ze sklepu arabskie.pl

logoSklep arabskie.pl oferuje produkty, dzięki którym wyczarowanie arabskich smaków i aromatów stanie się łatwiejsze, składniki dań będą oryginalne a efekt w postaci smakowitej potrawy przywoła wspomnienie smaków, aromatów i miejsc odwiedzanych. Albo wzbudzi ciekawość świata charakterystyczną dla współczesnego, otwartego człowieka.