Napoje, które bardzo korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i dodają sił, wcale nie muszą kosztować majątku. Czasami wystarczą proste, dobrej jakości składniki i regularne spożywanie naparu z nich przyrządzonego. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, jak cenne produkty ma pod ręką. Poniżej zamieszczamy przepis, liczący ponad 2 tys. lat, na tybetański napar młodości zwany "miksturą przedłużającą życie", którą bez problemu zrobicie sami w domu. Wspiera on nie tylko dobre samopoczucie, ale też pozwala złagodzić wiele uciążliwych dolegliwości. Napój dodaje również sił witalnych i energii, wzmacnia organizm, odmładza skórę. Chroni też przed przedwczesnym starzeniem się komórek. Wszystkie produkty, których będziecie potrzebować do jego przygotowania, dostaniecie w większości supermarketów lub osiedlowych sklepików.
Tybetańska mikstura długowieczności
Ten koktajl składa się jedynie z kilku składników, jest to: cytryna, anyż, miód, ostra papryczka, korzeń imbiru oraz woda. Napój ten jest źródłem witamin C i E, zawiera także potas, magnez, sód i żelazo.
Dodatek ostrej papryczki wspomaga pracę układu krążenia, zmniejsza poziom cholesterolu, działa też przeciwbólowo i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Anyż ma działanie antybakteryjne, poprawia też kondycję skóry i włosów. Miód wykazuje właściwości detoksykujące, odżywcze, ale też bakteriobójcze i uodparniające. Imbir z kolei ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Przepis na "miksturę przedłużającą życie"
Potrzebne składniki:
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta anyżu
- 2 litry wody
- łyżeczka miodu
- zmielona ostra papryczka chili
- kawałek korzenia startego imbiru
Sposób przygotowania:
Najpierw gotujcie imbir przez 5 minut, a następnie odstawcie do wystygnięcia i odcedźcie. Do przegotowanej ostudzonej wody (poniżej 40 st. C) dodajcie wszystkie składniki oprócz miodu i wymieszajcie. Całość odstawcie na około godzinę. Do gotowej mikstury dodajcie łyżeczkę miodu. Taki napój możecie pić małymi łykami przez cały dzień. Możecie również wypić "na raz" szklankę tej mikstury – wtedy zróbcie to 30 minut przed posiłkiem.
Komentarze