Napoje, które bardzo korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i dodają sił, wcale nie muszą kosztować majątku. Czasami wystarczą proste, dobrej jakości składniki i regularne spożywanie naparu z nich przyrządzonego. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, jak cenne produkty ma pod ręką. Poniżej zamieszczamy przepis, liczący ponad 2 tys. lat, na tybetański napar młodości zwany "miksturą przedłużającą życie", którą bez problemu zrobicie sami w domu. Wspiera on nie tylko dobre samopoczucie, ale też pozwala złagodzić wiele uciążliwych dolegliwości. Napój dodaje również sił witalnych i energii, wzmacnia organizm, odmładza skórę. Chroni też przed przedwczesnym starzeniem się komórek. Wszystkie produkty, których będziecie potrzebować do jego przygotowania, dostaniecie w większości supermarketów lub osiedlowych sklepików.

Tybetańska mikstura długowieczności

Ten koktajl składa się jedynie z kilku składników, jest to: cytryna, anyż, miód, ostra papryczka, korzeń imbiru oraz woda. Napój ten jest źródłem witamin C i E, zawiera także potas, magnez, sód i żelazo.

Dodatek ostrej papryczki wspomaga pracę układu krążenia, zmniejsza poziom cholesterolu, działa też przeciwbólowo i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Anyż ma działanie antybakteryjne, poprawia też kondycję skóry i włosów. Miód wykazuje właściwości detoksykujące, odżywcze, ale też bakteriobójcze i uodparniające. Imbir z kolei ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Przepis na "miksturę przedłużającą życie"

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta anyżu
  • 2 litry wody
  • łyżeczka miodu
  • zmielona ostra papryczka chili
  • kawałek korzenia startego imbiru

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujcie imbir przez 5 minut, a następnie odstawcie do wystygnięcia i odcedźcie. Do przegotowanej ostudzonej wody (poniżej 40 st. C) dodajcie wszystkie składniki oprócz miodu i wymieszajcie. Całość odstawcie na około godzinę. Do gotowej mikstury dodajcie łyżeczkę miodu. Taki napój możecie pić małymi łykami przez cały dzień. Możecie również wypić "na raz" szklankę tej mikstury – wtedy zróbcie to 30 minut przed posiłkiem.