Dwa tygodnie temu restauracja Blue Cactus zainstalowała w swoich wnętrzach nowy grill firmy Champion, który opalany jest drewnem dębowym. Można śmiało powiedzieć, że urządzenie to zrewolucjonizowało sekcję Grill & BBQ. 

Menu grillowe zawsze stanowiło bardzo mocny akcent w karcie głównej Blue Cactusa. Dania takie, jak: steki z wołowiny Angus, Lemon Chicken, Łosoś BBQ czy Kurczak BBQ wpisują się w kulturę kuchni Southwest, która obok smaków tex-mex jest od zawsze kulinarną wizytówką restauracji. Teraz potrawy te nabierają zupełnie nowej jakości. Dzięki temu, że nowy grill opalany jest drewnem dębowym, potrawy przechodzą jego intensywnym aromatem. Wybór tego rodzaju drewna był nieprzypadkowy, ponieważ szczególnie dobrze sprawdza się ono w procesie grillowania. Różnica w smaku między potrawami przyrządzanymi na nowym grillu, a tymi przyrządzanymi na grillu gazowym jest znacząca i wychwytywalna od „pierwszego kęsa”.

Champion Tuff Grill, bo o nim mowa, sprowadzony został z Nashville (Tennessee, USA). Temperatura, którą dania osiągają podczas grillowania na nim jest ponad dwukrotnie wyższa niż ta osiągalna na grillu gazowym i wynosi ok. 1100 °C (sic!). Dodatkowo jest ona utrzymywana dłużej dzięki rusztom żeliwnym, na których opiekane są potrawy. Tak wysoka temperatura sprawia, że pory w grillowanym mięsie czy rybie szybciej się zamykają, przez co oryginalny smak potrawy zostaje w niej zatrzymany.

To jedyny taki typ grilla restauracyjnego, jaki znajduje się w Polsce i prawdopodobnie zakupiono tylko kilka jego sztuk w całej Europie Centralnej. Goście Blue Cactusa mają okazję spróbować zatem absolutnie unikalnej jakości kulinarnej, nawet w skali kontynentu. Ponieważ grill jest urządzeniem wyeksponowanym w sali głównej restauracji, mają oni także możliwość podglądania kucharza i samego procesu grillowania zamawianych przez siebie potraw oraz rozkoszowania się niezwykłym aromatem drewna dębowego.

Potrawy marynowane są w m.in. w mieszance przypraw Southwest Dry Rub oraz w soli morskiej. Poniżej lista dań, które obecnie przyrządzane są na nowym grillu Champion:

  1. Stek Angus New York 94,-
  2. Stek Angus Filet Mignon 120,-
  3. Angus „Cowboy” Steak 100,-
  4. Tequila Lime Prawns 56,-
  5. Lemon Chicken 46,-
  6. Kurczak BBQ 46,-
  7. Łosoś BBQ 49,-

Oprócz stałych elementów BBQ w karcie głównej, restauracja planuje także wprowadzić zmieniające się co kilka dni potrawy z nowego grilla, które stanowić będą część menu sezonowych. Ich lista prezentowana będzie na bieżąco na tablicy, która znajduje się nad samym grillem.

Więcej na: www.bluecactus.pl

Materiały promocyjne