W święta nasze stoły uginają się pod ciężarem przeróżnych rozkosznych ciast, ale wśród nich bez wątpienia królują sernik, makowiec i piernik. O ile jednak dwa ostatnie wypieki są dość bezproblemowe, to sernik często opada, kruszy się lub pęka, dlatego warto przygotować go ze sprawdzonego przepisu. Zobaczcie nasz najprostszy sernik 4-składnikowy, który zawsze wychodzi i smakuje każdemu. 

Prosty sposób na puszysty sernik

Nie macie rodzinnego przepisu na sernik i szukacie czegoś sprawdzonego? W książkach kucharskich i sieci znajdziecie dziesiątki przeróżnych receptur, ale jeśli lubicie, gdy ciasto ma lekką i puszystą jak chmurka konsystencję, koniecznie dodajcie do masy mleko skondensowane. Choć większości z nas ten składnik kojarzy się raczej z deserami na zimno, to okazuje się, że idealnie sprawdza się też jako dodatek do masy sernikowej.

Tak przygotowany sernik z mlekiem skondensowanym wychodzi więc napowietrzony i delikatny, a jego strukturę porównuje się do kultowego ptasiego mleczka. Co więcej, przygotowanie jest banalnie proste, a oprócz słodkiego mleka z puszki potrzebne są jedynie 3 niedrogie składniki. Zobaczcie przepis krok po kroku i przetestujcie go na tegoroczne święta i nie tylko.

Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wybijcie jajka i oddzielcie białka od żółtek.
  2. Następnie białka ubijcie na sztywną pianę, a żółtka wymieszajcie z resztą składników na jednolitą masę.
  3. Na koniec delikatnie delikatnie wmieszajcie ubite białka do sernikowej masy i krótko wszystko połączcie. 
  4. Tak przygotowaną masę przelejcie do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
  5. Pieczcie ciasto przez około 40 minut, a następnie zmniejszcie temperaturę do 140 stopni i dopieczcie przez kolejnych 40 minut. 
  6. Gotowy sernik z mlekiem skondensowanym powinien całkowicie ostygnąć przed krojeniem.