Regionalnych serników istnieje mnóstwo. Wystarczy wymienić sernik krakowski z charakterystyczną kratką, kandyzowaną skórką pomarańczową, lukrem i rodzynkami, sernik z rosą, na którym, gdy będzie już chłodny, pojawią się złote kropelki. Popularny jest u nas również ultrakremowy i delikatny sernik z ziemniakami oraz, podobnie jak u naszych sąsiadów, sernik wiedeński z cytrynową nutą i kruchym spodem. Z austriackim wypiekiem sąsiaduje sernik słoweński o rustykalnym charakterze, również z prostym, kruchym i chrupiącym spodem. Wyjątkowy smak deseru zawdzięczamy tu nie tylko uczciwemu twarogowi. Sam spód wiele daje. Przełamuje słodycz oraz kremowość masy serowej.  

Czym wyróżnia się słoweński sernik i jak go zrobić?

Sernik słoweński inaczej nazywa się ajdova zlevanka. Jeśli na wakacjach spotkacie się z takim deserem w menu, koniecznie go zamówcie. To inaczej sernik gryczany (na gryczano-pszennym spodzie). Co ciekawe, oprócz wersji na słodko, istnieje również wersja na słono, w której twaróg zamiast cukrem doprawia się solą i pieprzem. Oryginalny przepis na ten przysmak pojawił się w książce kucharskiej The Food and Cooking of Slovenia autorstwa Janeza Bogataja. Pan Bogataj jest ekspertem w dziedzinie kuchni słoweńskiej. Do masy serowej z oryginalnego przepisu do smaku warto dodać skórkę z cytryny, która odświeży smak ciasta. 

Po upieczeniu i wystudzeniu sernik powinien spędzić całą noc w lodówce, by nadzienie się ustabilizowało i aby smaki w cieście się „przegryzły”. Na wierzchu ciasta, nad masą serową przed pieczeniem rozsmarowuje się śmietanę, a wierzch ciasta dekoruje polewą lub owocami w syropie z konfitur truskawkowych i pomarańczowych. Można też zostawić go bez dekoracji, tylko posypać cukrem pudrem. Aby łatwiej było wam rozsmarować śmietanę na masie serowej, rozrzedźcie śmietanę odrobiną mleka. Wystarczy cienka warstwa. 

Przepis na słoweński sernik z gryczanym spodem

Składniki na spód (tortownica o śr. 20-21 cm):

  • 90 g szklanki mąki gryczanej
  • 90 g szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 rozkłócone żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka lekko rozkłócone jajka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 90 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na wierzch (opcjonalny):

  • 3-4 garści świeżych owoców, np. truskawek i jagód
  • konfitura truskawkowa i pomarańczowa (po ok. 70-100 g)
  • odrobina soku z cytryny
  • 50-60 g kwaśnej śmietany + 2-3 łyżki mleka do lekkiego rozrzedzenia śmietany. 

Dodatkowo: tłuszcz do nasmarowania formy do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Natłuśćcie 20-cm formę do tarty lub tortownicę z wyjmowanym dnem.
  2. Przygotujcie spód: przesiejcie obie mąki do miski i dodajcie masło. Wymieszajcie z żółtkiem i niewielką ilością zimnej wody (ok. 2 łyżkami), by związać masę. Wyróbcie na jednolite ciasto i uformujcie kulę. Zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 20-30 minut. 
  3. Po upływie tego czasu rozwałkujcie zimne ciasto i wylepcie nim formę. Na cieście rozłóżcie folię lub pergamin i obciążcie ryżem lub fasolą. Podpieczcie spód przez 10 minut w temp. 190 st. C. Wystudźcie. 
  4. Przygotujcie masę serową: przepuśćcie twaróg przez praskę lub maszynkę. Wymieszajcie z cukrem. Dodajcie jajka, skórkę z cytryny i 90 g kwaśnej śmietany. Dokładnie wymieszajcie do połączenia składników - na gładką masę. Przesiejcie mąkę na wierzch i wymieszajcie razem z masą. 
  5. Przelejcie masę na podpieczony spód. Na masie serowej rozsmarujcie 50-60 g pozostałej śmietany. Wystarczy cienka warstwa. 
  6. Pieczcie ok. 40 minut w temp. 190 st. C., aż wierzch sernika lekko się zrumieni.
  7. Odłóżcie do wystudzenia. Gdy sernik będzie chłodny, włóżcie go do lodówki na całą noc. 
  8. Kolejnego dnia przygotujcie polewę czekoladową lub owocowy wierzch sernika: umyjcie i osuszcie dokładnie owoce. Odłóżcie na bok. W rondelku podgrzejcie konfitury na niewielkim ogniu, aż konfitura się rozpuści. Dodajcie do niej sok z cytryny, wymieszajcie. Dodajcie do rozpuszczonej konfitury owoce, delikatnie wymieszajcie i ułóżcie na wierzchu sernika.