Regionalnych serników istnieje mnóstwo. Wystarczy wymienić sernik krakowski z charakterystyczną kratką, kandyzowaną skórką pomarańczową, lukrem i rodzynkami, sernik z rosą, na którym, gdy będzie już chłodny, pojawią się złote kropelki. Popularny jest u nas również ultrakremowy i delikatny sernik z ziemniakami oraz, podobnie jak u naszych sąsiadów, sernik wiedeński z cytrynową nutą i kruchym spodem. Z austriackim wypiekiem sąsiaduje sernik słoweński o rustykalnym charakterze, również z prostym, kruchym i chrupiącym spodem. Wyjątkowy smak deseru zawdzięczamy tu nie tylko uczciwemu twarogowi. Sam spód wiele daje. Przełamuje słodycz oraz kremowość masy serowej.
Czym wyróżnia się słoweński sernik i jak go zrobić?
Sernik słoweński inaczej nazywa się ajdova zlevanka. Jeśli na wakacjach spotkacie się z takim deserem w menu, koniecznie go zamówcie. To inaczej sernik gryczany (na gryczano-pszennym spodzie). Co ciekawe, oprócz wersji na słodko, istnieje również wersja na słono, w której twaróg zamiast cukrem doprawia się solą i pieprzem. Oryginalny przepis na ten przysmak pojawił się w książce kucharskiej The Food and Cooking of Slovenia autorstwa Janeza Bogataja. Pan Bogataj jest ekspertem w dziedzinie kuchni słoweńskiej. Do masy serowej z oryginalnego przepisu do smaku warto dodać skórkę z cytryny, która odświeży smak ciasta.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernik powinien spędzić całą noc w lodówce, by nadzienie się ustabilizowało i aby smaki w cieście się „przegryzły”. Na wierzchu ciasta, nad masą serową przed pieczeniem rozsmarowuje się śmietanę, a wierzch ciasta dekoruje polewą lub owocami w syropie z konfitur truskawkowych i pomarańczowych. Można też zostawić go bez dekoracji, tylko posypać cukrem pudrem. Aby łatwiej było wam rozsmarować śmietanę na masie serowej, rozrzedźcie śmietanę odrobiną mleka. Wystarczy cienka warstwa.
Przepis na słoweński sernik z gryczanym spodem
Składniki na spód (tortownica o śr. 20-21 cm):
- 90 g szklanki mąki gryczanej
- 90 g szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki masła
- 1 rozkłócone żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka lekko rozkłócone jajka
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 90 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na wierzch (opcjonalny):
- 3-4 garści świeżych owoców, np. truskawek i jagód
- konfitura truskawkowa i pomarańczowa (po ok. 70-100 g)
- odrobina soku z cytryny
- 50-60 g kwaśnej śmietany + 2-3 łyżki mleka do lekkiego rozrzedzenia śmietany.
Dodatkowo: tłuszcz do nasmarowania formy do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Natłuśćcie 20-cm formę do tarty lub tortownicę z wyjmowanym dnem.
- Przygotujcie spód: przesiejcie obie mąki do miski i dodajcie masło. Wymieszajcie z żółtkiem i niewielką ilością zimnej wody (ok. 2 łyżkami), by związać masę. Wyróbcie na jednolite ciasto i uformujcie kulę. Zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 20-30 minut.
- Po upływie tego czasu rozwałkujcie zimne ciasto i wylepcie nim formę. Na cieście rozłóżcie folię lub pergamin i obciążcie ryżem lub fasolą. Podpieczcie spód przez 10 minut w temp. 190 st. C. Wystudźcie.
- Przygotujcie masę serową: przepuśćcie twaróg przez praskę lub maszynkę. Wymieszajcie z cukrem. Dodajcie jajka, skórkę z cytryny i 90 g kwaśnej śmietany. Dokładnie wymieszajcie do połączenia składników - na gładką masę. Przesiejcie mąkę na wierzch i wymieszajcie razem z masą.
- Przelejcie masę na podpieczony spód. Na masie serowej rozsmarujcie 50-60 g pozostałej śmietany. Wystarczy cienka warstwa.
- Pieczcie ok. 40 minut w temp. 190 st. C., aż wierzch sernika lekko się zrumieni.
- Odłóżcie do wystudzenia. Gdy sernik będzie chłodny, włóżcie go do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia przygotujcie polewę czekoladową lub owocowy wierzch sernika: umyjcie i osuszcie dokładnie owoce. Odłóżcie na bok. W rondelku podgrzejcie konfitury na niewielkim ogniu, aż konfitura się rozpuści. Dodajcie do niej sok z cytryny, wymieszajcie. Dodajcie do rozpuszczonej konfitury owoce, delikatnie wymieszajcie i ułóżcie na wierzchu sernika.
Komentarze