Sernik krakowski tradycyjny zjecie najpewniej w domu, przy okazji świąt czy podczas wizyty u babci. Taki sernik nie potrzebuje „bajerów”, do których przyzwyczaiły nas już liczne cukiernie. Zbędny jest tu solony karmel, sos malinowy, na nic też się nie zda wymyślna dekoracja czy serek śmietankowy. W tym przepisie będzie jak dawniej i właśnie dla tego smaku (nie do podrobienia) nie warto iść na łatwiznę. To ciasto jest uczciwe - składa się z wysokiej jakości składników, nie wdzięczy się dodatkami i udaje żadnego innego, bo nie musi. Kojarzy się wyłącznie z miłymi, rodzinnymi obiadami (ech, ten niedzielny tradycyjny rosół!), deserami, podwieczorkami. 

Sernik krakowski tradycyjny – czym różni się od innych?

Rozpoznacie go po kilku charakterystycznych cechach. Sernik krakowski wypieka się w prostokątnej formie. Na mocno maślanej bazie spoczywa konkretna, gęsta i mocno zbita masa twarogowa najeżona dużą ilością bakalii - w tym kontrowersyjnych rodzynek, skórki pomarańczowej lub cytrynowej i kawałków orzechów. Zawiera ona też sporo żółtek. Tłusty twaróg najlepiej jest 3-krotnie zmielić przed przygotowaniem masy. Wierzch sernika krakowskiego zdobiony bywa kratką z ciasta i lukrem, ale często po prostu posypuje się go cukrem pudrem i siekanymi migdałami. Sernik wiedeński, do którego krakowski często jest porównywany, ma lżejszą, bardziej puszystą masę serową i często polewa się go czekoladą. 

Sernik krakowski – przepis 

Składniki na spód (forma o wymiarach 20 x 30 cm): 

  • 350 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 170 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego twarogu na sernik
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 8 żółtek
  • 5 białek
  • bakalie: rodzynki i przesmażona skórka pomarańczowa i cytrynowa (ilość wg uznania - nie pomijajcie)
  • migdały lub cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie spód: do miski przesiejcie mąkę, dodajcie cukier (zwykły i waniliowy) oraz proszek do pieczenia. Dodajcie 1 jajko i 2 żółtka, a następnie zimne, pokrojone w kostkę masło. Posiekajcie ciasto nożem, a następnie energicznie wyrabiajcie ciasto do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Uformujcie z niego kulę, spłaszczcie lekko, owińcie folią spożywczą i włóżcie ciasto do lodówki na 30 minut. 
  2. Zajmijcie się masą serową: 2-3 razy zmielcie twaróg. 4 żółtka ubijcie z częścią cukru pudru na jasny, puszysty kogel-mogel. Do masy dodawajcie stopniowo kolejne żółtka i cukier, cały czas ubijając. Do płynnej masy dodawajcie stopniowo masło i zmielony wcześniej twaróg. Do tak przygotowanej masy twarogowej dodawajcie stopniowo mąkę i bakalie. Wmieszajcie je do ciasta i wyróbcie, by nie było grudek z mąki. Ubijcie pianę z białek i dodajcie do prawie gotowej masy. Wmieszajcie ją delikatnie dużą łyżką lub szpatułką.
  3. Wyjmijcie spód z lodówki. Rozwałkujcie go i wyłóżcie dno formy. Na spód wyłóżcie ostrożnie masę serową. Jeśli zostanie wam nadmiar ciasta, wytnijcie z niego radełkiem lub nożem paseczki i ułóżcie je w kratkę na wierzchu masy. To kwintesencja sernika krakowskiego. Inne serniki nie mają takiej ozdoby w klasycznej wersji. 
  4. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie ciasto przez 55 minut. Studźcie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik posypcie cukrem pudrem lub migdałami. Możecie go też ozdobić lukrem.