Skąd taka nazwa, łatwo się domyślić. Każdy kolejny kęs sprawia przyjemność. Kruche ciasto kryje wilgotne, sernikowe nadzienie. Ciasteczka w kształcie apetycznych, solidnie napakowanych ruloników, zrobicie z podstawowych składników na kruche ciasto, ze sporym dodatkiem tłuszczu. Jeśli macie w lodówce ciasto francuskie i mało czasu, możecie zastąpić nim wyrabiane kruche ciasto, które wymaga schłodzenia. Przerobicie klasyczny przepis, ale z równie pysznym efektem. Sporym ułatwieniem i przyspieszeniem dla przygotowań będzie też gotowe klasyczne ciasto kruche, które zrobiliście i zamroziliście wcześniej. 

Co to są pieszczochy i jak je zrobić?

Tradycyjne pieszczochy to proste ormiańskie kruche ciastka z twarogu. Jeśli lubicie wszelkie kruche ciasteczka z nadzieniem i puszyste, wilgotne drożdżówki (kołacze) z białym serem, będziecie usatysfakcjonowani również i tym deserem. Ciastka z serem białym robi się dziecinnie prosto. Z zimnej śmietany i masła wraz z mąką, sodą i solą trzeba szybko zagnieść kruche ciasto, a następnie odłożyć je, by odpoczęło w lodówce. W międzyczasie zrobicie nadzienie z twarogu, cukru, mąki ziemniaczanej, która pomoże związać masę oraz ekstraktu lub aromatu waniliowego. 

Przepis na ormiańskie ciastka z twarogu

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 150 g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu lub kilka kropel aromatu waniliowego.

Dodatkowo, do posmarowania: 1 rozkłócone z łyżką wody żółtko. 

Sposób przygotowania:

  1. Przesiejcie do dużej miski mąkę, dodajcie zimne masło w kawałkach i posiekajcie nożem na konsystencję piachu.
  2. Zimną śmietanę wymieszajcie z sodą i dodajcie do mąki z masłem. Posólcie i wyróbcie szybko na zwarte kruche ciasto.
  3. Owińcie kulę ciasta folią spożywczą i włóżcie do lodówki na dolną półkę (tam jest najzimniej) na 1-2 godziny. 
  4. Na chwilę przed wyjęciem ciasta z lodówki zróbcie nadzienie: utrzyjcie twaróg z mąką ziemniaczaną, ekstraktem waniliowym i cukrem.
  5. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. C z funkcją pieczenia góra-dół. 
  6. Rozwałkujcie zimne ciasto na blacie. Pokrójcie płat ciasta w prostokąty o wymiarach ok. 6 x 10 cm. Na środku rozprowadźcie nadzienie i zwińcie w ruloniki wzdłuż krótszego boku. 
  7. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Posmarujcie wierzch ciasteczek żółtkiem wymieszanym z wodą i pieczcie 20 minut na środkowej półce piekarnika.

Podawajcie bez dodatków lub posypane cukrem pudrem.