Gordon Ramsay to szef kuchni najwyższych lotów. W tej książce pokazuje swój kunszt i umiejętności. Nie znajdziemy tu przepisów na niedzielne rodzinne obiady, ale z pewnością receptury zainspirują nas do przygotowania niebanalnych dań na miarę dobrych restauracji.  Jak głosi recenzja z okładki, to „książka napisana przez profesjonalistę, która pomoże leworęcznym amatorom przygotować coś nieziemskiego”. I smakowitych pomysłów jest tu sporo – zaczynając od owoców morza, przez ryby, drób i dzikie ptactwo, mięso, makaron i ryż, warzywa, jaja, owoce, dania mączne aż po wywary, sosy i dressingi. Każdy rozdział poprzedza też wstęp, w którym Gordon Ramsay dzieli się swoimi doświadczeniami na temat poszczególnych dań. Często to wspomnienia z danymi produktami w tle, historie z czasów kulinarnej edukacji i świeże spojrzenie na potrawy i składniki  okiem doświadczonego już szefa.

Przyznam szczerze, że podczas przeglądania książki, wiele dań wpadło mi w oko.  Pierś perliczki z dressingiem z granatów, szafranowe risotto z owocami morza czy polędwica wołowa pieczona w maśle z karczochami to świetne potrawy na obiad w małym gronie. Przystawki i przekąski na spotkanie z przyjaciółmi to na przykład – sałatka ze smażonej dyni z ricottą i grzankami lub makrela i ziemniaczane confit w bakłażanowych kubeczkach. Nie zapomniano też o deserach – tarta ze śliwkami i migdałami, orzechowe sables i czekoladowo-truflowe ravioli - cieszą oko i z pewnością podniebienie!

Przy każdym przepisie znajdziemy kilka słów wstępu o samym daniu, jego pochodzeniu, sposobie przygotowania lub też o składnikach, które potrzebne są do jego przygotowania. Co ważne, autor nie zapomniał o zaznaczeniu ilości i wielkości porcji, dzięki czemu wiemy, czy robimy przystawkę dla większej ilości osób, czy większe porcje dla mniejszej liczby osób. Przepisy są napisane w prosty, zrozumiały sposób, co ważne, gdy mamy do czynienia z nietypowymi składnikami – krabami, homarami czy gatunkami ryżu, z którymi wcześniej nie mieliśmy do czynienia.

Brakuje mi zdjęć przy każdym przepisie, bo choć i tak jest ich sporo, fajnie byłoby zobaczyć gotowe danie na talerzu przed przystąpieniem do gotowania. Mimo wszystko te, które ilustrują przepisy, są na tyle apetyczne, że ciężko nie zaznaczyć potraw, które chciałoby się wypróbować.

Poza przepisami w książce znajdziemy przydatne wskazówki, często ze zdjęciami krok po kroku na przykład - jak obrać kraba, wiele przydatnych porad dotyczących poszczególnych dań i składników.

Ta książka przyda się osobom, które nie boja się eksperymentować, poznawać nowe smaki i zaskakiwać gości nietypowymi potrawami. Warto też sięgnąć do niej, by znaleźć inspiracje z najlepszych światowych restauracji.