Gotowanie na najwyższym poziomie nie kojarzy nam się raczej z szybkimi daniami, które można zrobić w pięć minut. Ale przecież w restauracjach zazwyczaj nie czekamy na dania godzinę, a 20-30 minut. Jak zatem gotować jak Gordon Ramsay, ale w domowych warunkach? Tego dowiemy się z książki „Dania w pięć minut” i poznamy przepisy na takie właśnie dania.

Zanim przystąpimy do gotowania, szef Ramsay przeprowadzi nas przez podstawowe przepisy na bulion czy domowy winegret, niezbędne w kuchni składniki i sposoby ich przechowywania. Warto mieć je pod ręką, przydadzą się nie tylko do przygotowywania potraw z tej książki, ale do innych dań, które przygotujemy, inspirując się pomysłami Ramsaya.

A pomysłów jest sporo, bo i zupy, owoce morza, kanapki, sałatki, ryby, potrawy z jaj, dania dla wegetarian, porawy z makaronem czy dania z mięs. Każdy z takich działów to 5 przepisów na smakowite posiłki. Oprócz ogólnych kategorii, po każdym tematycznym rozdziale znajdziemy zestawy menu na konkretne okazje – pomysły na menu na przyjęcie, szybki niedzielny lunch, dania z kuchni świata – każdy zestaw składa się z 2-3 przepisów, które razem tworzą pełnowartościowy, zbilansowany posiłek. Co więcej, zanim zabierzemy się za gotowanie, czeka na nas krótka lista etapów, przez które należy przejść podczas przygotowywania posiłku – to kolejny krok, by uprościć i lepiej zorganizować nasza pracę w kuchni. Takie zestawy to bardzo fajny pomysł dla osób, którym brakuje pomysłów na zestawianie dań, by uzupełniały się one zarówno pod wzgledem smaków, jak i wartości odżywczych.

Dania nie są skomplikowane i bardzo wystawne, bo Ramsay wie, jakie zwyczaje mają ludzie, czemu nie gotują w domu i o jakich daniach marzą. Tę wiedzę przekuł na smakowite domowe, nowoczesne dania przygotowane ręką zawodowca.

Oczywiście tytułowe pięć minut na stworzenie dań, to czas umowny, ale trzeba przyznać, że umieszczone przepisy w książce przepisy faktycznie nie zajmują wiele czasu.