Jean Carper, autorka felietonów "Jedz z głową" w magazynie USA Weekend, postanowiła opublikować rady, którymi dzieliła się przez lata z czytelnikami i ponad 200 przepisów, w jednym miejscu - Książce Kucharskiej.

Tak właśnie nazwala swoją książkę z przepisami, poprostu - "Książka Kucharska, czyli wyczerpujący przewodnik zdrowego odżywiania się z ponad 200 pysznymi przepisami"... 

Czego możemy się dowiedzieć z tej pozycji? Otóż mamy tutaj, ni mniej ni więcej, przepis na to jak i co jeść, aby żyć dłużej i w lepszym zdrowiu. Wystarczy tylko stosować się do kilku zasad:

1. Jeść tłuste ryby.

2. Spożywać produkty pełnoziarniste.

3. Używać oliwy z oliwek.

4. Jeść orzechy.

5. Pić herbatę.

6. Jeść owoce i warzywa.

7. Jeść dobre węglowodany.

8. Ograniczyć mięso, tłuszcze zwierzęce i trans.

9. Jeść mniej.

10. Przyjmować suplementy witaminowo - mineralne.

Jedne rady kupuję, z innymi się nie zgadzam, bo np. nie zgadzam się, że prowadząc zdrowy styl życia i stosując zbilansowaną dietę, nadal potrzebujemy przyjmować suplementy. Wiele z rad odnosi się raczej do środowiska amerykańskiego, gdzie żywność jest już tak wysoce przetworzona, że te suplementy rzeczywiście są niezbędne. Poza tym, przeciętny Amerykanin łyka witaminy i suplementy garściami, więc nie można mu nagle powiedzieć, że mógłby te wszytskie składniki czerpać z pożywienia. Ot tak, poprostu...

Autorka, wzorem amerykańskich kucharek, w wielu przepisach używa gotowych odtłuszonych bulionów, dań z puszki czy suplementów jajek,. Dania są proste i niewymagające dużej wprawy w gotowaniu.

Co ważne, każdy przepis zawiera wyjaśnienie, dlaczego jest zdrowy i dlaczego zastosowane takie składniki plus dodatkowo pod każdym jest przywołanie badań naukowych popierających tezę "zdrowe, bo...".

Czego mi brakowało? Zdjęć potraw (w środku książki znalazło się miejsce jedynie dla osiemnastu fotografii) oraz indeksu wszystkich przepisów. Nie zajrzałam w ogóle do przepisów zatytułowanych "przeciwnowotworowe marynaty do grillowanych mięs, drobiu i ryb", jakoś mnie ten tytuł odstręczył...

Podsumowując - mamy kolejną pozycję o tym jak zdrowo jeść, ale jak do każdych poradników należy podejść do niej z dystansem i dostosowywać rady i przepisy do naszych realiów.

Na razie przygotowałam jedno danie inspirowane przepisem z tej książki, zajrzyjcie, może Wam też się spodoba:

http://www.polska-gotuje.pl/przepis/fasolka-na-ostrrrro

Autor - Jean Carper

Tytuł - Książka kucharska. Wyczerpujący przewodnik zdrowego odżywiania się z ponad 200 pysznymi przepisami

Tytuł oryginału - Jean Carper's Complete Healthy Cookbook. A comprehensive, science-based nutrition guide with more than 200 delicious recipes

Wydawnictwo - Vesper

Liczba stron - 314

Liczba przepisów - ponad 200

Vesper logo