Co za smak - smak zaczyna się w kuchni

Czy zastanawialiście się, jak działa smak? Pięć podstawowych smaków (słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami) wymieni każdy, ale dodać kilka słów opisu, historii i występowania potrafią tylko osoby dokładniej zainteresowane tematem. A szkoda, bo to tak naprawdę podstawowa wiedza, aby rozsmakować się w kuchniach świata, poznawać nowe produkty i testować potrawy wykonane rozmaitymi technikami gotowania. I to już od pierwszego roku życia! W książce "Co za smak" nie zabrakło porad dla rodziców maluszków. W rozdziale "Smakowanie" opisana została wielka przygoda, jaką dziecko może przeżywać z jedzeniem. I choć początku mogą być kolorowe (dosłownie, o czym przeczytamy w rozdziale "Akademia usuwania plam"), to w ostatecznym rozrachunku docenimy świat pełen smaków. Starsze dzieci mogą zainspirować się oryginalnymi grami i zabawami z jedzeniem w roli głównej. To rozrywka praktycznie dla całej rodziny!

Zabawa, bezpieczeństwo i wiedza - co za smak

Z jednej strony hasłem przewodnim książki "Co za smak" jest naturalność i luz, które powinny towarzyszyć nam w trakcie gotowania. Z drugiej jednak autorzy nie zapomnieli o podkreśleniu wagi higieny. Rozdział "Akademia mycia rąk" to być może banał, ale ławy do przeoczenia, gdy w kuchni dużo się dzieje. Możemy zrobić więc bałagan, miksując kolory produktów, posypując wszystko proszkami i posypkami, ale pamiętajmy, że każdy chaos musi zastąpić spokój. Jeśli chcemy w kolejnym dniu nadal korzystać z udogodnień własnej kuchni (uśmiech). "Co za smak" to sprytne połączenie trików, jak uruchomić wyobraźnię w kuchni, a jednocześnie poradnik uwagi w trakcie gotowania. W książce nie brakuje uświadamiania, jak powstają nasze ulubione produkty spożywcze i ile pracy potrzeba, aby składnik od nasionka powędrował na nasz talerz. Taka dawka wiedzy dla małych i dorosłych foodies to cenna lekcja.

Co za smak - praktyczne gotowanie

To, co zwróci uwagę nastolatków i dorosłych odbiorców książki "Co za smak" to przede wszystkim lista przepisów. Oryginalne, ale nieprzekombinowane. Sezonowe, atrakcyjnie podane i dość proste do przygotowania właściwie w każdej kuchni. Łatwo znajdziemy je w spisie przepisów, ale przeglądają książkę warto zobaczyć cały kontekst. Naukowa gotowania to nie tylko gotowe receptury, ale też garść porad, jak w ogóle działa kuchni. Nazwy akcesoriów, definicje sprzętów kuchennych i opisy technik gotowania to mini kompendium wiedzy nie tylko dla początkujących domowych kucharzy. Z kolei "Akademia energii" to zbiór informacji, jakie produkty spożywcze warto jeść i dlaczego poszczególne ich składniki są niezbędne w naszym jadłospisie. A gdy już opanujemy te kwestie, na koniec możemy pięknie udekorować dania zgodnie z poradami w "Akademii dekorowania". Sprawdźcie i przekonacie się sami!