Schab po warszawsku, obok flaczków czy pyz w słoiku, należy do klasyki warszawskich potraw. Schab był (i jest) doskonałą, garmażeryjną przekąską. Upieczone mięso jeszcze przed polaniem sosem jest już przepyszne i ultrasoczyste. Marynuje się je wcześniej przez całą noc w mieszance przypraw z olejem. Z sosem będzie jeszcze lepsze - nie mówiąc już o ostatnim etapie przygotowania dania. Odświeżcie sobie z nami klasyczny przepis na lekko zapomnianą pieczeń ze schabu prosto ze stolicy.
Jak zrobić schab po warszawsku?
Najlepszą częścią schabu na pieczeń jest schab środkowy bez przerostów tłuszczu - jeśli są, trzeba się ich pozbyć. Schab po całonocnym marynowaniu jest pieczony przez ponad godzinę w temp. 180 st. C. w folii aluminiowej. Następnie pieczeń nacina się, tworząc kieszonki i wypełnia je sosem chrzanowym z dodatkiem posiekanych jajek i zieleniny. Zamiast otwartych kieszonek możecie też pociąć mięso na pełne plastry.
Upieczone mięso z sosem jest pełne smaku, kruche, wilgotne, soczyste i rozpływa się w ustach, ale to nie koniec przygotowań. Schab po warszawsku w galarecie z sosem chrzanowym i opcjonalnie, warzywami (jako dekoracją) zalewa się na ostatnim etapie klarowną galaretą na bazie bulionu warzywnego.
Przepis na schab po warszawsku w galarecie
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 l bulionu warzywnego + 4 łyżeczki żelatyny w proszku (na galaretę)
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo, do dekoracji: natka pietruszki, świeży koperek i szczypiorek oraz (opcjonalnie - można pominąć) ulubione warzywa, np. marchewka, szczypiorek, dymka, pomidorki koktajlowe, krążki pora.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie i osuszcie dokładnie schab. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wymieszajcie składniki na marynatę i natrzyjcie nią mięso z obu stron. Przykryjcie i odłóżcie na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmijcie mięso i dajcie mu odtajać (powinno odzyskać temp. pokojową). Owińcie schab w folię aluminiową i pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 80 minut. Upieczone mięso wyjmijcie z piekarnika, ale nie odwijajcie z folii. Niech stygnie owinięte.
- Pokrójcie zimne mięso w plastry lub w kieszonki o grubości ok. 1,5 cm.
- Posiekajcie drobno ugotowane na twardo jajka. Jedno jajko możecie pokroić w plastry - do przybrania gotowego dania przed zalaniem galaretą. Wymieszajcie je z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem, chrzanem i majonezem. Doprawcie sola i pieprzem.
- Rozłóżcie na półmisku kawałki mięsa i sos - na zmianę. Udekorujcie plastrami jajka, zieleniną i wybranymi warzywami.
- Zagotujcie bulion i rozpuśćcie w nim żelatynę. Zdejmijcie z ognia, wymieszajcie. Gdy płyn zacznie tężeć, zalejcie galaretą schab z sosem i odłóżcie do lodówki - gdy galareta stężeje, danie będzie gotowe.
Pieczeń ze schabu w galarecie podawajcie z ciemnym pieczywem i cząstką cytryny do skropienia sokiem.
Komentarze