Schab po warszawsku, obok flaczków czy pyz w słoiku, należy do klasyki warszawskich potraw. Schab był (i jest) doskonałą, garmażeryjną przekąską. Upieczone mięso jeszcze przed polaniem sosem jest już przepyszne i ultrasoczyste. Marynuje się je wcześniej przez całą noc w mieszance przypraw z olejem. Z sosem będzie jeszcze lepsze - nie mówiąc już o ostatnim etapie przygotowania dania. Odświeżcie sobie z nami klasyczny przepis na lekko zapomnianą pieczeń ze schabu prosto ze stolicy. 

Jak zrobić schab po warszawsku?

Najlepszą częścią schabu na pieczeń jest schab środkowy bez przerostów tłuszczu - jeśli są, trzeba się ich pozbyć. Schab po całonocnym marynowaniu jest pieczony przez ponad godzinę w temp. 180 st. C. w folii aluminiowej. Następnie pieczeń nacina się, tworząc kieszonki i wypełnia je sosem chrzanowym z dodatkiem posiekanych jajek i zieleniny. Zamiast otwartych kieszonek możecie też pociąć mięso na pełne plastry.

Upieczone mięso z sosem jest pełne smaku, kruche, wilgotne, soczyste i rozpływa się w ustach, ale to nie koniec przygotowań. Schab po warszawsku w galarecie z sosem chrzanowym i opcjonalnie, warzywami (jako dekoracją) zalewa się na ostatnim etapie klarowną galaretą na bazie bulionu warzywnego. 

Przepis na schab po warszawsku w galarecie 

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 l bulionu warzywnego + 4 łyżeczki żelatyny w proszku (na galaretę)

Składniki na marynatę: 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 

Dodatkowo, do dekoracji: natka pietruszki, świeży koperek i szczypiorek oraz (opcjonalnie - można pominąć) ulubione warzywa, np. marchewka, szczypiorek, dymka, pomidorki koktajlowe, krążki pora. 

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i osuszcie dokładnie schab. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wymieszajcie składniki na marynatę i natrzyjcie nią mięso z obu stron. Przykryjcie i odłóżcie na całą noc do lodówki. 
  2. Następnego dnia wyjmijcie mięso i dajcie mu odtajać (powinno odzyskać temp. pokojową). Owińcie schab w folię aluminiową i pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 80 minut. Upieczone mięso wyjmijcie z piekarnika, ale nie odwijajcie z folii. Niech stygnie owinięte. 
  3. Pokrójcie zimne mięso w plastry lub w kieszonki o grubości ok. 1,5 cm. 
  4. Posiekajcie drobno ugotowane na twardo jajka. Jedno jajko możecie pokroić w plastry - do przybrania gotowego dania przed zalaniem galaretą. Wymieszajcie je z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem, chrzanem i majonezem. Doprawcie sola i pieprzem. 
  5. Rozłóżcie na półmisku kawałki mięsa i sos - na zmianę. Udekorujcie plastrami jajka, zieleniną i wybranymi warzywami. 
  6. Zagotujcie bulion i rozpuśćcie w nim żelatynę. Zdejmijcie z ognia, wymieszajcie. Gdy płyn zacznie tężeć, zalejcie galaretą schab z sosem i odłóżcie do lodówki - gdy galareta stężeje, danie będzie gotowe.

Pieczeń ze schabu w galarecie podawajcie z ciemnym pieczywem i cząstką cytryny do skropienia sokiem.