Szybkie ciasto z jabłkami ze zdjęcia powyżej możecie zrobić z każdymi innymi, sezonowymi owocami. Jeśli będziecie korzystać z drobnych i lekkich owoców (np. jagód lub malin), obtoczcie je wcześniej w niewielkiej ilości mąki lub mąki ziemniaczanej i zamiast na dnie, rozłóżcie je na wierzchu ciasta. Dzięki temu niewielkie owoce nie opadną na dno placka. Poza sezonem wykorzystać możecie także niewielkie mrożone owoce. Nie rozmrażajcie ich, jedynie podzielcie, jeśli zmroziły się w 1 grudę. Zamrożone, ułóżcie na cieście i zapieczcie.

Jak zrobić błyskawiczne i superłatwe ciasto z owocami?

Błyskawiczne ciasto nie wymaga z waszej strony żadnego wysiłku. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki masy, zalać nią owoce i do pieca. Jak przy każdym cieście ucieranym. Możecie pozostać przy klasycznej wersji, ale to ciasto nie musi smakować za każdym razem tak samo. 

Równie ekspresowo możecie jednak urozmaicić smak masy na błyskawiczne i superłatwe ciasto z owocami. Doprawcie masę 1 płaską łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika, 2-3 łyżkami kakao wymieszanego z cynamonem (lub bez jego dodatku), czy też dodatkiem 2-3 kropel wybranego aromatu. Ciasto zaromatyzuje również niewielka porcja mocnego earl greya, zaparzonego naparu z kwiatu lawendy lub espresso - wszystkie te napary będą pasować do jabłek. 

Błyskawiczne ciasto „10 łyżek” z jabłkami - przepis podstawowy

Składniki (na formę 28 x 18 cm):

  • 10 łyżek mąki pszennej (130 g)
  • 10 łyżek oleju (100 ml)
  • 10 łyżek cukru (150 g)
  • 5 jabłek
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania: 

  1. Formę wyłóżcie papierem do pieczenia. Nagrzejcie piekarnik do 170 st. C.
  2. Obierzcie jabłka i wykrójcie gniazda nasienne. Posiekajcie owoce na kawałki o boku ok. 2 cm. 
  3. Przesypcie 2/3 jabłek do formy i skropcie odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały. Pozostałą część odłóżcie na chwilę na bok.
  4. Przełóżcie do miski wszystkie składniki na błyskawiczne ciasto i zmiksujcie do połączenia się składników. 
  5. Wylejcie ciasto na kawałki jabłek w formie. Na wierzchu rozłóżcie resztę owoców. 
  6. Pieczcie ok. 40 minut w 170°C (do suchego patyczka). Wystudźcie, oprószcie cukrem pudrem i podawajcie.