Ciasto, które będzie jednocześnie tanie, proste i bardzo smaczne możecie przygotować z najbardziej znanych i dostępnych składników. Zdarza się, że pojawiają się u was niezapowiedziani goście? To świetnie. Nasz przepis jest świetnym rozwiązaniem, gdy zbraknie wam wafelków czy kruchych ciastek w szafce. To także idealny deser, który można urozmaicić o dodatek dżemu czy domowej bitej śmietany, gdy przyjdzie wam ochota na urozmaicenie. Sprawdźcie mój przepis, który nie raz, ani nie dwa, zostanie gwiazdą waszego spotkania w gronie rodziny czy znajomych.

O czym pamiętać, aby pieczenie ciasta jogurtowego nie skończyło się zakalcem?

Wiele osób obawia się ciasta na jogurcie. Bardzo niesłusznie. To jedno ze smaczniejszych i bardzo pulchnych ciast, które jest nieporównywalnie lepsze niż klasyczny biszkopt. Zdarza się jednak ,że dodatek nabiału sprawia, iż w cieście pojawia się zakalec. Jedni się nawet ucieszą (znamy takich, którzy uwielbiają ciasta z zakalcem), inni będą bardzo rozgoryczeni. Co zrobić, aby uniknąć zakalca?

Po pierwsze wszystkie składniki, używane do ciasta jogurtowego, powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijcie je najlepiej na 3-4 godziny przed użyciem. Zwłaszcza jajka czy masło - nie wystarczy 1 godzina, jak niektóre przepisy podają. Dodatkowo zwróćcie uwagę na zawartość tłuszczu w jogurcie. Najlepiej wykorzystujcie jogurt grecki, który jest odpowiednio tłusty, gęsty i dobrze połączy się z resztą składników. Możecie zastąpić go także maślanką, która nada wypiekowi charakterystycznego, lekko kwaskowego posmaku.

Przepis na puszyste ciasto jogurtowe w 7 minut

Do upieczenia ciasta na jogurcie wykorzystajcie keksówkę lub kwadratową foremkę. Może być także taka z wyjmowanym dnem. Pamiętajcie o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, jeżeli chcecie, aby całość dobrze się połączyła w jednolitą masę. Jeśli będziecie mieć wszystko przygotowane, zrobienie ciasta jogurtowego zajmie wam nie więcej niż 7 minut. Dodatkowy czas to już tylko pieczenie. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 ml stopionego masła
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml gorącego mleka
  • 240 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 g ananasa

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyjcie z cukrem i solą na gęstą i puszystą pianę.
  2. Następnie do masy wlewajcie stopniowo masło.
  3. Dodajcie jogurt naturalnym lub grecki.
  4. Na koniec wlejcie do masy stopniowo gorące mleko.
  5. Przesypcie przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  6. Wymieszajcie całość szpatułką, aby nie było grudek.
  7. Dodajcie pokrojonego w kawałki ananasa - może być z puszki lub ten świeży - jeżeli nie macie, mogą być inne owoce z puszki.
  8. Po połączeniu wszystkich składników, wylejcie masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Pieczcie w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez godzinę, do suchego patyczka.
  10. Ciasto jogurtowe podawajcie jeszcze ciepłe z ulubionymi lodami lub bitą śmietaną.