U większości osób pieczenie biszkoptu wiąże się z kartkowaniem przepiśnika lub poszukiwaniem przepisu na ten deser w Internecie. Okazuje się jednak, że wcale nie musicie znać dokładnej receptury, by wasze ciasto biszkoptowe wyszło doskonałe. Musicie zadbać tylko o to, żeby zgadzała się waga produktów, które dodajecie. Poznajcie kilka ważnych zasad, dotyczących przygotowywania ciasta biszkoptowego.
Dlaczego biszkopt nie wyrasta?
Przyczyn może być kilka. Oto najczęstsze z nich:
- za krótko ubijaliście białka z cukrem. Ubijać należy minimum 15 minut.
- za mało nagrzany piekarnik - ciasto wkładajcie do pieca dopiero wtedy, kiedy osiągnie potrzebną temperaturę.
- za krótki czas pieczenia. Biszkopt z 10 jaj na pewno będzie się piekł dłużej, niż ten z 5 jaj.
- wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia biszkoptu. Tortownicy ani jej rantów przed wlaniem ciasta biszkoptowego niczym nie smarujemy - dzięki temu ciasto nie spłynie w czasie pieczenia i nie zrobi się zakalec.
Jak upiec biszkopt idealny? Główna zasada
Do przygotowania biszkoptu będziecie potrzebować wyłącznie trzech podstawowych składników: jajek, mąki i cukru. Ważna jest ich dobra jakość oraz dokładna waga. Placek możecie wypiekać z dowolnej ilości jaj (np. z 4 lub 5). Wbijcie całe jajka do masy, a następnie je zważcie. To właśnie ich waga jest kluczowa.
Tyle, ile będą ważyły jajka – tyle musicie dodać mąki i cukru. Jeżeli waga waszych jajek wyniesie 250 g – użyjcie 250 g mąki i 250 g cukru. Ważne jest również, żeby jajka ubijać całe – nie oddzielajcie więc żółtek od białek.
Lekki biszkopt bez użycia przepisu
Składniki:
- 5 jaj
- mąka
- cukier
Sposób przygotowania:
- Najpierw wbijcie jajka do miski, zważcie je na wadze kuchennej
- Następnie ubijcie je mikserem.
- Dodajcie do białek dokładnie tyle cukru, ile ważyły jajka.
- Całość dalej ubijajcie na sztywną pianę.
- Dodajcie tyle mąki, ile ważyły jajka.
- Całość delikatnie wymieszajcie trzepaczką.
- Formę do pieczenia posmarujcie olejem i wysypcie bułką tartą.
- Biszkopt pieczcie „do suchego patyczka” przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Komentarze