U większości osób pieczenie biszkoptu wiąże się z kartkowaniem przepiśnika lub poszukiwaniem przepisu na ten deser w Internecie. Okazuje się jednak, że wcale nie musicie znać dokładnej receptury, by wasze ciasto biszkoptowe wyszło doskonałe. Musicie zadbać tylko o to, żeby zgadzała się waga produktów, które dodajecie.

Międzynarodowa technika wypiekania biszkoptu

Do upieczenia biszkoptu tą metodą będziecie potrzebować tylko trzech składników: jajek, mąki i cukru. Placek możecie wypiekać z dowolnej ilości jaj (np. z 4 lub 5). Wbijcie całe jajka do masy, a następnie je zważcie. To właśnie ich waga jest kluczowa.

Tyle, ile będą ważyły jajka – tyle musicie dodać mąki i cukru. Jeżeli waga waszych jajek wyniesie 250 g – użyjcie 250 g mąki i 250 g cukru. Ważne jest również, żeby jajka ubijać całe – nie oddzielajcie więc żółtek od białek.

Przepis na pyszny biszkopt bez użycia przepisu

Potrzebne składniki:

  • 5 jaj
  • mąka
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wbijcie jajka do miski, zważcie i ubijajcie je na sztywną pianę.
  2. Dodajcie tyle cukru, ile ważyły jajka.
  3. Całość dalej ubijajcie na sztywną pianę.
  4. Dodajcie tyle mąki, ile ważyły jajka.
  5. Całość delikatnie wymieszajcie trzepaczką.
  6. Formę do pieczenia posmarujcie olejem i wysypcie bułką tartą.
  7. Biszkopt pieczcie „do suchego patyczka” przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Źródło: smykwkuchni.blogspot.com