U większości osób pieczenie biszkoptu wiąże się z kartkowaniem przepiśnika lub poszukiwaniem przepisu na ten deser w Internecie. Okazuje się jednak, że wcale nie musicie znać dokładnej receptury, by wasze ciasto biszkoptowe wyszło doskonałe. Musicie zadbać tylko o to, żeby zgadzała się waga produktów, które dodajecie. Poznajcie kilka ważnych zasad, dotyczących przygotowywania ciasta biszkoptowego. 

Dlaczego biszkopt nie wyrasta?

Przyczyn może być kilka. Oto najczęstsze z nich:

  • za krótko ubijaliście białka z cukrem. Ubijać należy minimum 15 minut
  • za mało nagrzany piekarnik - ciasto wkładajcie do pieca dopiero wtedy, kiedy osiągnie potrzebną temperaturę.
  • za krótki czas pieczenia. Biszkopt z 10 jaj na pewno będzie się piekł dłużej, niż ten z 5 jaj.
  • wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia biszkoptu. Tortownicy ani jej rantów przed wlaniem ciasta biszkoptowego niczym nie smarujemy - dzięki temu ciasto nie spłynie w czasie pieczenia i nie zrobi się zakalec

Jak upiec biszkopt idealny? Główna zasada

Do przygotowania biszkoptu będziecie potrzebować wyłącznie trzech podstawowych składników: jajek, mąki i cukru. Ważna jest ich dobra jakość oraz dokładna waga. Placek możecie wypiekać z dowolnej ilości jaj (np. z 4 lub 5). Wbijcie całe jajka do masy, a następnie je zważcie. To właśnie ich waga jest kluczowa.

Tyle, ile będą ważyły jajka – tyle musicie dodać mąki i cukru. Jeżeli waga waszych jajek wyniesie 250 g – użyjcie 250 g mąki i 250 g cukru. Ważne jest również, żeby jajka ubijać całe – nie oddzielajcie więc żółtek od białek.

Lekki biszkopt bez użycia przepisu

Składniki:

  • 5 jaj
  • mąka
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wbijcie jajka do miski, zważcie je na wadze kuchennej
  2. Następnie ubijcie je mikserem.
  3. Dodajcie do białek dokładnie tyle cukru, ile ważyły jajka.
  4. Całość dalej ubijajcie na sztywną pianę.
  5. Dodajcie tyle mąki, ile ważyły jajka.
  6. Całość delikatnie wymieszajcie trzepaczką.
  7. Formę do pieczenia posmarujcie olejem i wysypcie bułką tartą.
  8. Biszkopt pieczcie „do suchego patyczka” przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.