U większości osób pieczenie biszkoptu wiąże się z kartkowaniem przepiśnika lub poszukiwaniem przepisu na ten deser w Internecie. Okazuje się jednak, że wcale nie musicie znać dokładnej receptury, by wasze ciasto biszkoptowe wyszło doskonałe. Musicie zadbać tylko o to, żeby zgadzała się waga produktów, które dodajecie.
Międzynarodowa technika wypiekania biszkoptu
Do upieczenia biszkoptu tą metodą będziecie potrzebować tylko trzech składników: jajek, mąki i cukru. Placek możecie wypiekać z dowolnej ilości jaj (np. z 4 lub 5). Wbijcie całe jajka do masy, a następnie je zważcie. To właśnie ich waga jest kluczowa.
Tyle, ile będą ważyły jajka – tyle musicie dodać mąki i cukru. Jeżeli waga waszych jajek wyniesie 250 g – użyjcie 250 g mąki i 250 g cukru. Ważne jest również, żeby jajka ubijać całe – nie oddzielajcie więc żółtek od białek.
Przepis na pyszny biszkopt bez użycia przepisu
Potrzebne składniki:
- 5 jaj
- mąka
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Najpierw wbijcie jajka do miski, zważcie i ubijajcie je na sztywną pianę.
- Dodajcie tyle cukru, ile ważyły jajka.
- Całość dalej ubijajcie na sztywną pianę.
- Dodajcie tyle mąki, ile ważyły jajka.
- Całość delikatnie wymieszajcie trzepaczką.
- Formę do pieczenia posmarujcie olejem i wysypcie bułką tartą.
- Biszkopt pieczcie „do suchego patyczka” przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Źródło: smykwkuchni.blogspot.com
Komentarze