Przepis na pierniczki to jedna z tych najpopularniejszych receptur poszukiwanych przed Świętami. Te ciastka chyba wszystkim kojarzą się z tym świątecznym czasem i magiczną aurą. Który jest najlepszy? Nie ma takiego! Wszystko zależy od gustu, warto więc bliżej przyjrzeć się tym słodkościom. Podpowiadamy przepisy na pierniczki dla początkujących oraz poszukujących nowych smaków.

Sprawdź też przepis na rurki z kremem!

Przepis na pierniczki klasyczne

Przygotowanie prostych, klasycznych pierniczków to wymieszanie mąki, jajek, tłuszczu, cukru, miodu i przyprawy do piernika oraz sody oczyszczonej. Takie pierniczki po upieczeniu można od razu dekorować, wieszać na choince, a co najważniejsze - zajadać. Ten przepis na pierniczki sprawdzi się, jeśli jesteśmy poczatkującymi cukiernikami, chcemy upiec ciasta z dziećmi lub nie mamy czasu na bardziej wymyślne piernikowe wypieki.

Jeśli jednak zależy nam na bardziej nietypowych wypiekach, warto znaleźć bardziej nietypowe preceptury. Na przykład pierniki z innych krajów, bo to przysmak nie tylko polski.

Zobacz przepis na pierniczki klasyczne

 

Przepis na pierniczki z Norymbergii

Pierniki z Norymbergii, zwane też pierniczkami Elizy, to dość nietypowe ciastka. Wypieka się je na opłatkach, co zapobiega wysychaniu i przedłuża świeżość ciastek. Co ciekawe przepis na pierniczki norymberskie zawiera sporą ilość bakalii, mały jest udział mąki w tym cieście. Pierniczki zyskują na smaku na drugi dzień od upieczenia, robią się miękkie. Nie można zapomnieć o lukrze do ozdobienia pierników oraz migdałach, które zdobią wierzch ciastek.

 

Przepis na pierniczki Lebkuchen

Pierniczki Lebkuchen to kolejne ciastka z Niemiec. Tak jak Norymberskie, te pierniki rozpływają się w ustach i nie muszą leżakować po upieczeniu. Przepis na Lebkuchen zawiera skórkę pomarańczową, ciastka mają więc wyczuwalną nutę pomarańczowych i cytrynowych skórek. To jeden z popularniejszych przepisów, pierniki Lebkuchen uznawane są też za jedne z najlepszych na świecie.

Zobacz przepis na pierniczki Lebkuchen

 

Pierniczki Basler Läckerli

Basler Läckerli pochodzą ze Szwajcarii. Duża ilość miodu, przyprawa do piernika i pachnące kandyzowane skórki cytrusowe to składniki wyróżniajace ten wypiek od innych. Te pierniczki są charakterystyczne nie tylko ze wzglądu na smak, ale i to, że kroi się je w kwadraty, nie wycina foremkami. Po upieczeniu najlepiej przechowywać je w puszcze z kawałkiem jabłka, dzięki czemu pierniczki będą jeszcze lepsze.

Zobacz przepis na pierniczki Basler Läckerli

Wypróbuj też ten przepis na pierniki

Pierniczki świąteczne - 17 przepisów, dzięki którym poczujesz klimat Bożego Narodzenia!