Basler Leckerli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto ma wyjątkowy smak

  • 40 min

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    500 g płynnego miodu
    100 g drobnego cukru do wypieków
    500 g obranych migdałów, posiekanych
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
    2 łyżki ekstraktu cytrynowego/soku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Basler leckerli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawy korzenne, sodę oczyszczoną - przesiać do dużej misy miksera, odłożyć.

    Miód i cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Lekko przestudzić. Dodać do przesianych składników razem z migdałami, skórką kandyzowaną i soku z cytryny. Zmiksować, do otrzymania gładkiej lecz bardzo lepkiej masy (nie dosypywać mąki).

    Dużą formę o wymiarach 35 x 35 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Pomagając sobie rękoma oprószonymi w mące rozłożyć ciasto w formie, równo, na grubość nie większą niż 1 cm (ciasto będzie klejące i ciężkie, więc nie będzie to łatwe ).

    Piec w temperaturze 180*C przez około 20 minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować w miarę rzadkim lukrem (1 szklanka cukru pudru wymieszana na bez grudkową masę z 3 łyżkami wody - gęstość lukru regulujemy dosypując więcej cukru pudru lub dolewając więcej wody). Jeszcze ciepłe pokroić na kwadraty.

Porady

Zamiast migdałów można dodać orzechów laskowych .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować