Niektóre warzywa kupujemy niemal codziennie. Ogórki, pomidory, marchewki... Stanowią one one idealny dodatek do dania głównego. Co zrobić aby dłużej je przechować i smacznie podać na stole? Odpowiedź na to pytanie w dzisiejszych poradach dotyczących warzyw.
Kapusta:
Kwaszona kapusta nie będzie wydzielała przykrego zapachu w czasie gotowania, gdy położymy na wierzch kromkę świeżego chleba.
Pomidor:
Świeże pomidory dłużej się przechowają, jeśli umieścić je w jednym rzędzie szypułką do góry.
Miękkie, z pomarszczoną skórką pomidory stają się ponownie twarde, gdy włoży się je na 15 minut do zimnej wody.
Fasola:
Fasola gotuje się szybciej, gdy zalać ją zimną wodą i zaraz postawić na ogniu. Jak tylko się zagotuje należy podlać trochę zimnej wody. Powtórzyć 2-3 razy. Po 30-40 minutach fasola będzie gotowa.
Burak:
Aby młode buraczki zachowały ładne zabarwienie - po kilku minutach gotowania dodaj kwasu cytrynowego.
Ogórek:
Obierając ogórka pamiętajmy, aby robić to od jaśniejszej strony do ciemniejszej – ciemna strona zawiera gorycz, której nie będziemy rozprowadzać.
Aby ogórek stracił gorzki smak, należy go posolić i odczekać kilka minut.
Marchew:
Aby marchew ugotowała się szybciej, należy dodać do niej podczas gotowania odrobinę masła.
Dodanie tłuszczu – masła lub oleju do gotowania marchwi sprawi, że nie straci ona koloru.
Aby polepszyć smak gotowanej marchwi możemy dolać do wody soku z jabłek.
Marchew z nacią więdnie szybciej, dlatego powinniśmy ją od razu oderwać.
Mam nadzieję, że dział Kulinarne Porady Babci był pomocny dla wszystkich Czytelników Polska-Gotuje. Ja, do rad w zeszycie mojej babci wracam bardzo często i nie raz uratowały mnie w trudnej sytuacji. Czytelnikom życzę wspaniałych i udanych dań! Zapraszam także do odwiedzenia mojego bloga na którym znajdziecie wszystkie porady, a także niektóre przepisy mojej babci: www.poezja-smaku.pl
Komentarze