Surówka z marchewki dla wielu dzieci jest jedną z pierwszych surówek w życiu. Być może stąd duży sentyment i popularność tego dodatku. Taka surówka nie zawsze jednak musi być jednoznaczna i słodka. Marchewkowa surówka z dodatkiem owoców może mieć inny, zdecydowany i wyrazisty charakter. Dzięki niemu świetnie nadaje się np. na grilla. Dodatkowo, 1 słoik takiego przysmaku możecie wykorzystać na kilka różnych sposobów. Gdy poznacie ten przepis, surówka zagości w waszej kuchni i lodówce na stałe. 

Surówka z marchwi i pomarańczy inna niż wszyscy znacie

Surówkę z marchwi i pomarańczy wszyscy kojarzą podobnie. Do wiórków z marchewki dodaje się cząstki pomarańczy i doprawia sokiem z cytryny lub z pomarańczy, oliwą lub olejem i cukrem. Jest smaczna, orzeźwiająca, ale jednocześnie dość banalna. Krótko macerowane w marynacie paseczki marchewki to jednak inna liga.

Prosta zalewa składa się z soku pomarańczowego, sosu sojowego, octu jabłkowego i odrobiny słodzidła. Wykorzystajcie płynny miód lub cukier (najlepiej cukier puder, by szybciej i dokładniej się rozpuścił). Najlepszy będzie świeżo, własnoręcznie wyciśnięty sok, ale możecie też zamienić go na 1/3 szklanki gotowego soku pomarańczowego (najlepiej nie z koncentratu). Marchewkę możecie pokroić również w krążki lub obrać we wstążki za pomocą obieraczki. Aby marchewka szybko przeszła marynatą, jej kawałki powinny być dość cienkie i niewielkie. Gdy surówka maceruje się w lodówce, warto ją kilka razy przemieszać, by każdy kawałek marchewki miał okazję „napić się” zalewy. 

Przepis na marchew w marynacie pomarańczowej

Składniki:

  • 2 duża marchew (lub 2 średnie)
  • sok z 1/2 dużej pomarańczy lub 1/3 szklanki soku pomarańczowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru

Opcjonalnie (można pominąć, jeśli nie macie): 1 łyżka oleju sezamowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrójcie marchewkę w cienkie słupki, krążki lub wstążki za pomocą obieraczki. 
  2. Wymieszajcie w misce składniki na marynatę: sok pomarańczowy, sos sojowy, ocet jabłkowy, miód i ewentualnie olej sezamowy. 
  3. Przełóżcie do miski pokrojoną marchewkę, wymieszajcie, przykryjcie i odłóżcie do lodówki na parę godzin. W międzyczasie kilka razy przemieszajcie surówkę. 

Jak jeść marynowaną marchewkę? 5 sposobów

Surówka z marchwi i pomarańczy w tym wydaniu wytrzyma 4-5 dni w lodówce, ale na pewno zjecie ją szybciej i trzeba będzie dorobić kolejną porcję. Tym bardziej, że marchew w marynacie pasuje nie tylko do obiadu, ale również do kanapek (szczególnie z mięsem), domowego burgera oraz do sałatki na przełamanie smaków, w tym do tzw. miski Buddy - modnej miski rozmaitości o różnych teksturach, smakach i właściwościach odżywczych.

Dodatkowo, marynatę, która zostanie wam na dnie miski czy słoiczka, możecie zlać, uzupełnić o olej słonecznikowy lub rzepakowy i zanurzyć w niej mięso do pieczenia lub na grilla. Najlepiej będzie pasować do lekkich pieczonych kotletów drobiowych lub do wieprzowiny, która z reguły jest dość tłusta i potrzebuje dodatków na przełamanie smaku. Ryba o delikatnym, ale zwartym mięsie (np. dorsz czy morszczuk) również się nadaje.