Urok tej wyspy doceniano już w czasach antycznych. Otoczona turkusowoniebieskim morzem Korsyka zawsze zachwycała turystów wąwozami, malowniczymi klifami, plażami z białym piaskiem, a także atmosferą typową dla morskich kurortów, i przytulnymi niewielkimi portami. Fascynujące jest to, że zachowała odrębność mimo dobrodziejstw, jakie przyniosła cywilizacja. Mówi się, że mieszkańcy wyspy są bardzo dumni z miejsca pochodzenia. Kochają swoją wyspę i z oddaniem walczą o jej niezależność. Cechy te znalazły również odzwierciedlenie w korsykańskim herbie, uznawanym za symbol wolności. Przedstawia on głowę czarnoskórego mężczyzny z białą opaską na kręconych włosach.


Fascynujący świat gór

Korsyka to idealne miejsce dla tych, którzy lubią aktywny wypoczynek: żeglowanie, jazdę na rowerze, wspinaczkę skałkową i górskie wędrówki.
Wyspę pokrywa gęsta sieć szlaków turystycznych, dlatego najlepiej zwiedzać ją pieszo. Najbardziej znany i uznawany za najtrudniejszy górski
szlak w Europie jest „GR20”. Wyruszając na wędrówkę, warto wybrać taką trasę, która prowadzi prosto na wybrzeże. Dzięki temu po całodziennych trudach będzie można rozkoszować się odpoczynkiem na plaży i orzeźwiającą kąpielą w krystalicznie czystym morzu.

Tradycja i radość życia


Region Balagne, zwany ogrodem Korsyki, zachował pierwotne oblicze wyspy. Wzgórza w jego północno-zachodniej części aż uginają się od drzew oliwnych, migdałowców i winorośli. Malownicze wioski i miasteczka, takie jak L’Île-Rousse i Calvi z przekrzywionymi od wiatru domkami i masywnymi cytadelami dowodzą, że historia nie zawsze była łaskawa dla wyspy i jej rdzennych mieszkańców.

Szlakiem korsykańskich przysmaków

 

Typowa kuchnia korsykańska to dania proste i treściwe. Charakterystyczny aromat nadają im zioła śródziemnomorskiej makii, takie jak: tymianek, majeranek, rozmaryn, bazylia i mirta. W lokalnych restauracjach zwanych fermes auberges położonych wzdłuż ośmiu strada di i sensi (ścieżek kulinarnych), popularyzujących lokalną kuchnię, można skosztować jagnięciny, dziczyzny, kiełbas i szynek. Warto także zamówić polentę z kasztanów i kieliszek czerwonego wina. I cieszyć się z uroków życia!

Zobacz także: kuchnia francuska