Chleba absolutnie nie wolno marnować. To rzecz oczywista, którą wpaja się nam od dzieciństwa. Pieczywo ma pewien szczególny status. Często potrafimy bez mrugnięcia okiem wyrzucić spleśniałe jedzenie z lodówki, ale w przypadku czerstwego chleba czujemy, że coś nas hamuje. Na szczęście można go wykorzystać jeszcze na wiele smacznych sposobów (pod warunkiem, że nie pojawiła się na nim pleśń). Z suchego chleba zrobimy grzanki, zapiekanki na bułkach, jajochlebki, zupę chlebową albo pyszne chleboraki. 

Czeskie chleboraki na piątkowy obiad - co to takiego?

Niech was nie zmyli nazwa tego dania. Wcale nie chodzi o chlebek podany z rakami. Nazwa inspirowana jest czeskim słowem „bramboraky”, który oznacza placki ziemniaczane. Chleboraki robi się z wykorzystaniem podobnych składników z tym, że ziemniaki są całkowicie zastąpione czerstwym chlebem. Kotlety chlebowe są zaskakująco smaczne i niedrogie. Gdy tylko zostanie wam suche pieczywo, zamiast kolejny raz robić zapiekanki czy tosty, zróbcie smaczne chleboraki na obiad albo ciepłą kolację. 

Przepis na placki chlebowe 

Składniki:

  • 5-6 kromek czerstwego pieczywa (najlepiej pszenno-żytniego, ale może być każdy)
  • 1 niecała szklanka wody
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta majeranku 
  • sól według uznania
  • mąka

Dodatkowo: olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Suchy chleb włóżcie do głębokiego talerza lub pojemnika i zalejcie wodą. Poczekajcie, aż nasiąknie i zmięknie.
  2. Następnie dobrze odciśnijcie pieczywo z wody i włóżcie do miski. 
  3. Dodajcie jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, startą na małych oczkach cebulę oraz kminek, majeranek, pieprz ziołowy i sól. Wymieszajcie i zacznijcie wyrabiać ciasto. 
  4. Nie przerywając wyrabiania, powoli wsypujcie do masy mąkę. Wystarczy tyle, by z ciasta dało się formować placki. Następnie obtoczcie je w mące. 
  5. Rozgrzejcie olej na patelni. Ułóżcie na niej placki i smażcie z obu stron na złoty kolor.
  6. Po smażeniu odłóżcie je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną tłuszcz.