Chleba absolutnie nie wolno marnować. To rzecz oczywista, którą wpaja się nam od dzieciństwa. Pieczywo ma pewien szczególny status. Często potrafimy bez mrugnięcia okiem wyrzucić spleśniałe jedzenie z lodówki, ale w przypadku czerstwego chleba czujemy, że coś nas hamuje. Na szczęście można go wykorzystać jeszcze na wiele smacznych sposobów (pod warunkiem, że nie pojawiła się na nim pleśń). Z suchego chleba zrobimy grzanki, zapiekanki na bułkach, jajochlebki, zupę chlebową albo pyszne chleboraki.
Czeskie chleboraki na piątkowy obiad - co to takiego?
Niech was nie zmyli nazwa tego dania. Wcale nie chodzi o chlebek podany z rakami. Nazwa inspirowana jest czeskim słowem „bramboraky”, który oznacza placki ziemniaczane. Chleboraki robi się z wykorzystaniem podobnych składników z tym, że ziemniaki są całkowicie zastąpione czerstwym chlebem. Kotlety chlebowe są zaskakująco smaczne i niedrogie. Gdy tylko zostanie wam suche pieczywo, zamiast kolejny raz robić zapiekanki czy tosty, zróbcie smaczne chleboraki na obiad albo ciepłą kolację.
Przepis na placki chlebowe
Składniki:
- 5-6 kromek czerstwego pieczywa (najlepiej pszenno-żytniego, ale może być każdy)
- 1 niecała szklanka wody
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 szczypta majeranku
- sól według uznania
- mąka
Dodatkowo: olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Suchy chleb włóżcie do głębokiego talerza lub pojemnika i zalejcie wodą. Poczekajcie, aż nasiąknie i zmięknie.
- Następnie dobrze odciśnijcie pieczywo z wody i włóżcie do miski.
- Dodajcie jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, startą na małych oczkach cebulę oraz kminek, majeranek, pieprz ziołowy i sól. Wymieszajcie i zacznijcie wyrabiać ciasto.
- Nie przerywając wyrabiania, powoli wsypujcie do masy mąkę. Wystarczy tyle, by z ciasta dało się formować placki. Następnie obtoczcie je w mące.
- Rozgrzejcie olej na patelni. Ułóżcie na niej placki i smażcie z obu stron na złoty kolor.
- Po smażeniu odłóżcie je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną tłuszcz.
Komentarze