Placki ziemniaczane to niezwykle pyszna, sycąca i uwielbiana przez większość potrawa. Jej atutem jest też to, że jest dosyć tania i nie wymaga użycia wielu składników. Jeśli skorzystacie z naszego ciekawego sposobu na przygotowanie placków – jeszcze bardziej ułatwicie sobie pracę i zrobicie je dosłownie w 10 minut.

Patent na ekspresowe placki ziemniaczane

Co zrobić, żeby przygotować placki ziemniaczane w naprawdę błyskawicznym tempie? Wystarczy, że użyjecie blendera zamiast tarki. Będziecie mogli zapomnieć o żmudnym ścieraniu ziemniaków i obtartych dłoniach.

Wystarczy, że wrzucicie do blendera cebulę oraz ziemniaki. Ustawcie sprzęt na średnią moc. Warzywa powinny być zblendowane w dość drobne kawałki, a nie na papkę. Następnie musicie już tylko dodać pozostałe składniki, porządnie wymieszać całość i usmażyć masę. Placki ziemniaczane zrobione tym sposobem będą gotowe w kilka chwil.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane będą świetnie smakować z kwaśną śmietaną. Niektórzy ten przysmak jedzą też na słodko, z dodatkiem cukru. Doskonale pasuje do nich również z wędzony łosoś i koperek. Często podaje się je również z sosem grzybowym lub gulaszem.

W mniej standardowej wersji możecie je zaserwować z żurawiną bądź paprykarzem. Ciekawym pomysłem jest również dodanie do nich kiełbaski, pieczarek lub polanie tej potrawy sosem czosnkowym, który nada im wyrazistości. Placki ziemniaczane możecie też przygotować z dodatkiem startej cukinii, odrobiny czosnku, żółtego sera lub z pokrojonym na cząstki kwaskowatym jabłkiem. 

Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane?

To, jakich ziemniaków użyjecie, ma ogromny wpływ zarówno na smak, jak i konsystencję dania. Najlepsze placki ziemniaczane wyjdą ze starszych ziemniaków, ponieważ zawierają one więcej skrobi. Są także mniej wodniste niż młode. Na placki wybierajcie ziemniaki typu B, z takich gatunków jak irga, flaming, orlik lub sante, oraz typu C – gatunki bryza, gracja, ibis, tajfun, gustaw.