Zrobienie klasycznego sernika jest dość czasochłonne i wymaga sporo pracy. Na szczęście są pyszne alternatywy. Kiedy tylko zachce wam się sernikowego smaku, sięgnijcie po przepis na słodkie placuszki sernikowe, czyli serniczki z patelni

Placuszki sernikowe - jak zrobić? Garść porad

Do przygotowania serniczków koniecznie użyjcie dobrej jakości twarogu. Nie może to być twaróg wcześniej mielony ani śmietankowy, a tym bardziej ser z wiaderka. Do naszych placuszków najlepszy będzie twaróg tłusty lub półtłusty. Biały ser trzeba dokładnie rozgnieść widelcem na małe grudki. Powinien być po prostu rozdrobniony, nie zmielony na gładką masę.

Zamiast cukru waniliowego możecie użyć zwykłego białego cukru, cukru trzcinowego lub cynamonowego. Jeśli macie laskę prawdziwej wanilii, wydłubcie z niej nasiona i dodajcie do cukru. Sprawdzi się tutaj również pasta lub esencja waniliowa. Mąkę pszenną możecie zastąpić budyniem w proszku, polecam waniliowy bądź śmietankowy. 

Dodatek mleka skondensowanego sprawia, że twaróg staje się luźniejszy i bardziej aksamitny w konsystencji, dzięki czemu placki ładnie nabierają pulchności na patelni. Jednak nie dodawajcie więcej niż 4 łyżki mleka na 300 g białego sera, bo masa zrobi się zbyt rzadka, przez co serniczki mogą rozpłynąć się w czasie smażenia. 

Serniczki - jak smażyć i serwować?

Do smażenia placków sernikowych możecie użyć masła klarowanego, oleju kokosowego lub oleju roślinnego. Serniczki wychodzą dość grube, trzeba je więc trzymać na patelni nieco dłużej niż klasyczne placki. Dopiero po ok. 4 minutach warto przełożyć każdy placuszek na na druga stronę i smażyć dalej, ale nie więcej niż 2-3 minuty. Jeżeli placki sernikowe będą się rumienić za szybko, zmniejszcie moc palnika - w przeciwnym wypadku mogą się przypalić. 

Placki sernikowe podawajcie na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek lub słodką kolację z ulubioną konfiturą, syropem klonowym, miodem, gęstym jogurtem naturalnym, ciepłym sosem karmelowym albo waniliowym, owocami z puszki lub sezonowymi owocami (zimą świetnie smakują np. z plastrami słodkich pomarańczy, rozgniecionymi bananami, winogronami, kiwi).

Placki sernikowe, czyli puszyste serniczki - przepis 

Składniki (na 8-9 sztuk):

  • 300 g twarogu
  • 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 5 łyżek cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ok. 6 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
  • dodatkowo odrobina mąki do podsypywania
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozgniećcie widelcem;
  2. Mąkę dokładnie przesiejcie i wymieszajcie z proszkiem do pieczenia;
  3. Do rozgniecionego na grudki twarogu dodajcie mleko skondensowane, mąkę z proszkiem, całe jajko oraz cukier;
  4. Wieszajcie masę do połączenia wszystkich składników; 
  5. Przełóżcie masę na stolnicę podsypaną odrobiną mąki i zagniećcie ciasto w kulę;
  6. Podzielcie ciasto na 8-9 części;
  7. Z każdej uformujcie kulkę i spłaszczcie ją tak, żeby powstał okrągły na placuszek; 
  8. Smażcie placki sernikowe na gorącej patelni z obu stron na złoto;
  9. Każdy serniczek odsączcie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.