Karnawał to przede wszystkim dobra zabawa oraz przepyszne pączki, ciasta, ciasteczka i faworki. Królową faworków była zawsze moja babcia, która robiła je z większej porcji dla całej rodziny. Obecnie ja sama robię je w rondlu z Lidla, w którym szykuje się je ekspresowo. Zawarte w nim sitko pozwala szybko odcedzić przysmak. Teraz rondel dostaniecie w Lidlu w megapromocji, która jest ograniczona czasowo.

Rondel Ernesto ze stali szlachetnej z Lidla - mój pomocnik na co dzień i od święta

Rondel Ernesto z Lidla to niepozorny garnek, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako typowy podgrzewacz do porannego mleka, ale także jako niewielka frytkownica. Jest solidnie wykonany, bo ze stali szlachetnej. Sitko pozwala zarówno na smażenie w głębokim oleju, jak i w jego niewielkiej ilości. Nadaje się także do kuchenek indukcyjnych, co sprawia, że jest uniwersalny. Warto mieć go w swoim małym asortymencie ze względu na funkcjonalność i jakość wykonania.

Zadowoleni klienci tak go wspominają na stronie Lidl.pl:

Garnek jest bardzo łatwy w obsłudze i niezwykle łatwy w czyszczeniu. Dzięki podstawie doskonale nadaje się do kuchenek i płyt indukcyjnych.

Bardzo dobrej jakości, stal nierdzewna, odpowiednia do każdego rodzaju kuchenki. Proste i łatwe czyszczenie. Solidna pokrywa. Idealny dla małych gospodarstw domowych, jako alternatywa dla frytkownicy.

Idealnie wystarczający i wszechstronny dla pojedynczego gospodarstwa domowego. Nie tylko jako frytkownica, ale także do gotowania makaronu bez przyklejania się do dna garnka i odsączania bezpośrednio z koszyczkiem.

Jak zrobić najlepsze faworki z rondla z sitkiem?

Faworki można przygotować na różne sposoby. W moim domu rodzinnym zawsze przygotowywało się je na bazie masła oraz dobrej jakościowo mąki. Nie mogło tez zabraknąć smażenia na smalcu, co pozwalało uzyskać jedyną właściwą chrupkość. Jeżeli jesteście ciekawi mojego przepisu, poniżej znajdziecie prawidłowe jego wykonanie w rondlu z metalową siateczką. Wykorzystajcie go wtedy, gdy będziecie przyjmować gości podczas karnawału. Z pewnością będą prosić o dokładkę.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną należy dokładnie przesiać i wsypać do miski.
  2. Następnie połączcie z solą, cukrem pudrem.
  3. Po wymieszaniu dodajcie żółtka, śmietanę oraz spirytus.
  4. Wyróbcie gładką masę i rozwałkujcie na blacie na cienki placek.
  5. Za pomocą noża lub radełka wykrawajcie niewielkie paseczki z przecięciem w środku.
  6. Przewleczcie przez środek i smażcie w rozgrzanym oleju do 170 stopni Celsjusza lub smalcu.
  7. Smażcie do uzyskania złotego koloru i wyciągnijcie w metalowym koszyczku.
  8. Przełóżcie na ręcznik papierowy do wsiąknięcia oleju.
  9. Posypcie cukrem pudrem do wykończenia przed podaniem.