W repertuarze każdego domowego cukiernika znajdują się przepisy na desery „ratunkowe”, do przygotowania na ostatnią chwilę. Kiedy czujecie, że odzywa się u was „słodki ząb”, a nie macie w domu nic do kawy i herbaty, ten placek będzie jak znalazł. Ciasto „4 łyżki” nie wymaga kombinowania i wyliczania proporcji. Wystarczy łyżka i łyżeczka do odmierzenia składników. Jego przygotowanie jest tak proste, że przepis nadaje się również dla dziecka, które dopiero zaczyna interesować się gotowaniem. 

Jak urozmaicić ciasto „4 łyżki”?

To, co proste, jest zwykle doskonałą bazą do eksperymentów. Szybkie ciasto „4 łyżki” nie zawsze musi smakować tak samo. Już 1 jabłko w drobnych kawałkach i szczypta cynamonu zrobią różnicę. Do ucieranej masy dolać możecie również 2-3 krople aromatu pomarańczowego, ekstraktu z wanilii lub 1 łyżkę wody z kwiatu pomarańczy lub wody różanej.

Smak ciasta z tym ostatnim dodatkiem na pewno miło zaskoczy gości i przywiedzie na myśl miłe skojarzenia z pączkami. Wodę różaną kupicie przez internet, w sklepach z żywnością ekologiczną lub w hipermarkecie, w dziale z żywnością świata. Takie ciasto możecie dodatkowo polać syropem cukrowym z dodatkiem 1 łyżki wody różanej i obłożyć z wierzchu pokruszonymi orzechami, np. pistacjami i płatkami róż, jeśli akurat je macie. Proste i skromne ciasto ucierane w mig stanie się wyrafinowane. 

Tuż przed włożeniem do pieca możecie też posypać wierzch ciasta drobnymi owocami leśnymi - jagodami, malinami lub porzeczkami. Ciasto z wierzchu nadaje się również do polania lukrem, polewą czekoladową lub karmelem (w tym solonym). 

Błyskawiczne ciasto „4 łyżki” - przepis

Składniki (na 1 osobę, na mini foremkę do babki o śr. góra 14 cm, dół - ok. 7 cm):

  • 4 czubate łyżki mąki (pół szklanki)
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody lub 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Ubijcie w misce jajka z cukrem na kogel-mogel.
  2. Do jasnej i puszystej masy wmieszajcie mąkę i sodę lub proszek. Możecie pomóc sobie mikserem ustawionym na niskie obroty. W gotowej masie nie powinno być żadnych grudek. 
  3. Wysmarujcie foremki do pieczenia olejem i przełóżcie do nich ciasto.
  4. Pieczcie 15 minut (lub do suchego patyczka) w temp.180 st. C, a następnie wystudźcie na kratce.