Ciasto lawendowe wychodzi mięciutkie i wilgotne w środku - nie ma mowy ani o zakalcu, ani o suchym, kruszącym się i zapychającym wypieku. Jego sekretem jest użycie naparu z lawendy. Nie rezygnujcie z dodatkowego cukru do posypania ciasta. Dzięki niemu, na wierzchu deseru powstanie kusząca, chrupka skorupka, która w połączeniu z wilgotnym wnętrzem będzie dawać jeszcze większą przyjemność podczas jedzenia. Aby upiec to pyszne, proste ciasto, sięgnijcie po klasyczną keksówkę o wymiarach ok. 30x12x7 cm.

Ciasto lawendowe - prosty przepis

Do upieczenia popisowego lawendowego ciasta będziecie potrzebować jedynie kilku składników.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki mokre:

  • 1/2 szklanki mleka lub wody + 3 łyżeczki suszonych lub świeżych kwiatów lawendy
  • 1 szklanka oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Dodatkowo: 1 łyżka drobnego cukru do posypania ciasta, najlepiej trzcinowego (nie pomijajcie go, dzięki niemu wierzch będzie chrupać).

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzejcie mleko lub wodę. Do gorącego płynu dodajcie lawendę i parzcie pod przykryciem ok. 10 minut.*
  2. Wystudźcie napar.
  3. Wszystkie suche składniki wymieszajcie w misce.
  4. W osobnej misce lub pojemniku miksera zmieszajcie też mokre składniki, wraz z wystudzonym naparem lawendowym.
  5. Do mokrych składników stopniowo dodawajcie suche i mieszajcie ciasto, aż będzie gładkie.
  6. Wyłóżcie keksówkę papierem do pieczenia i przełóżcie do niej ciasto.
  7. Posypcie wierzch drobnym cukrem (najlepiej trzcinowym). Podczas pieczenia skarmelizuje się i stworzy chrupiącą skorupkę.  
  8. Ciasto z lawendą pieczcie ok. 50 min. w temperaturze 180 st. C (z opcją góra-dół).
  9. Pokrójcie gotowe ciasto po przestygnięciu - dzięki temu nie będzie się kruszyć. 

*Aby uwolnić olejki eteryczne ze świeżej lawendy, możecie ją przed zaparzeniem nieco obić tłuczkiem lub w moździerzu.

Ciasto lawendowe na różne sposoby - co warto do niego dodać?

Ciasto lawendowe, przypominające wyglądem świeży chlebek bananowy, to najłatwiejszy przepis na świecie, który świetnie nadaje się do dalszych eksperymentów. Mieszamy suche składniki, następnie mokre i dodajemy do mokrych suche. Sekretem jego wilgotnej konsystencji jest dodatek oleju.

Jeśli chcecie nieco zmodyfikować przepis i dodać do niego nutę wanilii, mleko przygotujcie z lawendą i dodatkiem laski wanilii. Najpierw ugotujcie mleko z wanilią na małym ogniu, następnie zestawcie z ognia i wrzućcie do niego kwiaty lawendy. Zaparzcie pod przykryciem. Takie ciasto możecie też zrobić z herbatą Earl Grey, parząc ją w ten sam sposób - aromat bergamotki również będzie do niego świetnie pasował, tak jak do tej słodkiej rolady.