Takie gołąbeczki to idealny pomysł na zaskoczenie gości i wywołanie u nich uśmiechu. Każdy będzie mógł bez wyrzutów sumienia zjeść bezkarnie nawet 20-30 sztuk. Półmisek z mikrogołąbeczkami i sosem do podania obok, na pewno zrobi wrażenie na gościach i domownikach. Dzieci na pewno również skuszą się na takie minicudo. Do pomocy warto zaangażować najmłodszych - im mniejsze i bardziej zwinne palce, tym bardziej się tutaj przydadzą.
Gołąbki z brukselki - niespodzianka dla gości
Gołąbki z brukselki to świetna propozycja lekkiej przekąski dla gości i domowników. Zamiast naszego nadzienia, możecie też wykorzystać swój ulubiony farsz w mniejszej ilości. Brukselkowe zawijańce będą też świetnym sposobem na wykorzystanie pozostałego farszu z klasycznych gołąbków.
W spięciu listków z farszem pomogą wam krótkie wykałaczki. Po uduszeniu gołąbków nie musicie ich wyjmować. Jedzenie będzie wygodniejsze. Takie gołąbki będą pełnić na stole rolę „koreczków”. Z każdej główki brukselki będziecie potrzebować po 3-4 największe liście. Nie obawiajcie się jednak, nic się nie zmarnuje. Mamy również pyszne pomysły na resztę na wpół obranych brukselek. Sprawdźcie przepis na gołąbki z brukselki i nasze patenty na to warzywo.
Faszerowana brukselka a' la gołąbki - przepis
Składniki:
- 1-1,5 kg świeżej brukselki
- 100-150 g ugotowanego ryżu
- 100 g zmielonych orzechów
- 2 ugotowane na twardo i posiekane jajka
- do doprawienia: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1-1,5 szklanki dowolnego bulionu
Sposób przygotowania:
- Usuńcie z brukselki brzydkie wierzchnie liście.
- Oberwijcie dodatkowo po 3-4 liście z każdej główki. Oberwane liście przełóżcie do miski, zalejcie lekko osolonym wrzątkiem i zaparzcie. 3 minuty wystarczą. Liście w tym czasie zmiękną i będą łatwiejsze do zwinięcia.
- Odcedźcie i odłóżcie listki na bok.
- W osobnej miseczce połączcie ryż z orzechami i jajkami, doprawcie do smaku.
- Na brzeg każdego liścia nałóżcie porcję farszu i zwińcie, starannie zawijając brzegi do środka. Zepnijcie wykałaczką.
- Spięte gołąbki z brukselki układajcie na dnie naczynia żarooodpornego na płasko i ciasno - w 1 lub ewentualnie w 2 warstwach.
- Zalejcie bulionem, przykryjcie naczynie i wstawcie na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika (w temp. 140 st. C).
- Jeśli chcecie, by gołąbki mocniej się przypiekły, na ok. 5 minut przed wyjęciem dania zdejmijcie pokrywkę i dopieczcie je z zewnątrz. Będą jeszcze smaczniejsze.
- Podawajcie z ulubionym sosem do gołąbków lub bez sosu, jako przekąskę do schrupania.
Jak wykorzystać resztę brukselki z przepisu?
Po przygotowaniu gołąbków zostanie wam sporo małych kapustek. Co zrobić z taką ilością brukselki? Możecie ją podzielić na 2-3 równe części. Z 1 przygotujecie pyszną surówkę z tartej brukselki, np. z żurawiną i jabłkiem, z najprostszym sosem z oliwy i soku z cytryny. Dla ułatwienia, i żeby nie ciachnąć się w palec, małe główki możecie poszatkować w szatkownicy. W innej wersji, do takiej brukselki możecie zetrzeć czerwoną kapustę i surówkę podać z sosem na bazie octu balsamicznego, posypaną orzechami.
Pozostałą po przygotowaniu gołąbków brukselkę możecie również zapiec w inny sposób. Główki wystarczy pociąć wzdłuż na kawałki, wysmarować delikatnie oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem i zapiec pod warstwą ulubionego startego żółtego sera z dodatkiem papryczki chili i bułki tartej na wierzchu. Brukselka będzie doskonała np. z wyrazistym parmezanem, łagodną mozzarellą lub kozim serem. W wersji z serem, pod ciepłą i chrupiącą pierzynką, warzywo polubią nawet sceptycy brukselki.
Źródło przepisu: Trochę Inna Cukiernia.
Komentarze