Wielu producentów ma własną recepturę na zalewę do pieczarek marynowanych. Często nie chcą oni jednak ryzykować, że gotowe przetwory komuś nie posmakują i przyprawiają zalewę delikatnie lub prawie w ogóle. Zalewa do marynowanych pieczarek może smakować dokładnie tak, jak chcecie. Roztwór octu z wodą wymaga jeszcze kilku innych rzeczy, by miał pełny, bogaty smak. Przygotowanie tego dodatku zajmie wam ok. 10 minut i wyjdzie taniej, niż gdybyście mieli kupować tak duży słoik pieczarek w occie. Niezbędne przyprawy na pewno macie w domu.
Własne pieczarki marynowane - lepsze niż te ze sklepu
Świeże pieczarki mają grzybowy, ale delikatny i słodkawy smak, który aż prosi się o mocniejsze przyprawienie. Z tego względu w garnku z zalewą powinna wylądować 1 suszona papryczka chili (strąk w całości). W towarzystwie 8 rozgniecionych ząbków czosnku, liści laurowych, czerwonej cebuli i jasnej gorczycy, nada ona tym hodowlanym, łagodnym w smaku grzybkom zasłużonego, odświeżającego smak, „kopa”. Takie pieczarki będą rewelacyjne zarówno do przegryzania, jak i w lekko mdłej sałatce, np. sałatce z kurczaka z kukurydzą i majonezem. Przydadzą się do zbalansowania smaków.
Marynowane pieczarki Tomka Strzelczyka - przepis
Składniki:
- 1,25 kg pieczarek
- 3-4 pełne łyżki mąki pszennej
- 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 150 ml octu 10%
- 100 ml wody
- 8 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- 1 niewielka czerwona cebula
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka nasion jasnej gorczycy
- 1 suszona czerwona papryczka*
*Jeśli nie możecie lub nie lubicie jeść ostrych przetworów, możecie pominąć chili lub usunąć ze środka nasiona. Radzimy jednak wrzucić chili do garnka. Papryczka rewelacyjnie podkręci smak pieczarek w occie.
Sposób przygotowania:
- Do garnka z grubym dnem wlejcie olej, ocet, dodajcie liście laurowe, gorczycę, wodę, cukier, sól i wymieszajcie.
- Dodajcie też posiekaną czerwoną cebulkę, rozgnieciony czosnek oraz chili. Zagotujcie.
- W międzyczasie, gdy zalewa się podgrzewa, przełóżcie pieczarki do miski. Posypcie mąką pszenną, zalejcie wodą i przepłuczcie. Możecie pomóc sobie dłońmi, by mąka z wodą na pewno wszędzie dotarła.
- Odcedźcie grzyby, przepłuczcie wodą z resztek mąki i dodajcie grzyby do garnka z zalewą.
- Gotujcie ok. 10-15 minut na niewielkim ogniu.
- Zdejmijcie z ognia i przełóżcie do dużego słoika. Najpierw napełnijcie słoik grzybami, następnie zalewą.
- Lekko zakręćcie i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie grzyby przejdą smakiem zalewy.
- Pieczarki będą gotowe do jedzenia, gdy ostygną.
Źródło przepisu: YouTube (@Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA)
Komentarze