W krajach azjatyckich bardzo popularne jest dodawanie herbaty do słodkości. Moda na takie ciasta zdobywa sobie coraz więcej wielbicieli i u nas. Moje serce podbiła :)
Dla 10 osób
Trudny
Składniki:
ROLADA:
- Liście herbaty Earl-Grey (Dałam z woreczka, ale dobrą gatunkowo): 10 gramów
- drobno mielony cukier: 65 gramów
- mąka: 45 gramów
- jajka: 3 sztuki
- proszek do pieczenia (nie dawałam): 0.5 łyżeczki
KREM:
- kremówka: 120 mililitrów
- mleko skondensowane słodzone: 50 mililitrów
- esencja waniliowa: 1 łyżeczka
Rolada earl-grey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie rolady:
2.Ubij białka ze stopniowo dodawanym cukrem. Piana ma być bardzo sztywna.
3.Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Miksuj dość długo, aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta.
4.Na sitko dodaj mąkę i herbatę. Stopniowo przesiewaj je do ciasta - mieszaj delikatnie ciasto łyżką.
5.Natłuść i posyp bułką tartą lub kaszą manną prostokątną blachę do pieczenia.
6.Przelej ciasto na blachę.
7.Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12 - 15 minut.
8.Upieczone ciasto zostaw 10 minut w piekarniku - drzwiczki piekarnika powinny być otwarte.
9.Ciepłe ciasto zwiń za pomocą czystej ściereczki.
10.Odstaw do ostygnięcia.
11.Wykonanie kremu:
12.Ubij bitą śmietanę ze wszystkich składników.
13.Rozwiń roladę i wyłóż na nią krem.
14.Zwiń ponownie ciasto.
15.Wstaw na parę godzin do lodówki.
16.Moja mama zwróciła mi na jedną rzecz uwagę, więc od razu piszę :): jeżeli nie macie earl-grey liściastej, to starajcie się do ciasta użyć, jak najlepszej gatunkowo herbaty z woreczków. Chodzi o to, że tanie herbaty zawierają dużo wszelkich trocin, a mało prawdziwej herbaty. Wyczulam Was na to :).
Komentarze